Rezoluții de Anul Nou. Da sau nu?
Am început un nou an, un nou ciclul de 365 de zile, dupa care, la final tragem linie și iar contabilizăm. Ce am făcut în anul care a trecut, ce ne-a bucurat, ce ne-a întristat, la ce mai avem de lucrat și ce luăm cu noi bun în următorul nou an? Sunt doar câteva dintre întrebările care ne apar acum în minte.
Anul, adică împărțirea timpului e la urma urmei doar o convenție pe care oamenii au făcut-o pentru, hai să-i zicem, o mai bună organizare. Mintea noastră e însă obișnuită cu această setare și ”știe” ca la început de an … orice pare posibil.
Nu toate popoarele încep, însă, un an nou pe 1 ianuarie și nu la toate popoarele anul are 12 luni. Dacă nu știi prea multe despre acest subiect îți recomand lecturarea acestui articol în care vei afla mai multe despre asta.
Obiceiuri la început de an
Începutul de an este perceput ca fiind aducător de energie nouă și bună. Cel puțin pe aici, pe la noi, dar cred că asta e valabil oriunde în lume. Poate că ține cumva de dorința de a lăsa în urmă ce a fost rău, de a renunța la trecut și de a merge înainte cu speranță.
Știi vorba aia, ”speranța moare ultima”. Așa că, oricât de greu ți-ar fi, oricât de greu ți-a fost într-un ciclu de 365 de zile trecute, privești cu speranță la viitor. Și această speranță ți-o treci în agendă sub formă de rezoluții de An Nou/ listă de dorințe/ dream board sau orice altă formă de setare a intențiilor.
Zilele astea, în încercarea de a reveni la energia de înainte de vacanță și a mă mobiliza ca să mă apuc de treabă, am turat mai greu motoarele așa că am preferat să folosesc Social Media drept mic refugiu pentru a mă ”trezi” puțin. Cât a fost vacanță, drept să zic am cam stat departe de conturile de Social Media deoarece eu le consider ca făcând parte din jobul meu.
Acum am revenit și, evident, dacă în ultimele zile ale anului erau predominante postările cu urari de mai bine în an nou, acum unde te uiți îți ies în cale o mulțime de postări despre și cu rezoluții de An Nou, cu ”ce fac eu”, ”ce ți recomand” sau ”tu ce ți-ai propus?”
În tot amalgamul ăsta de postări de acest gen mi-au atras atenția și unele a căror mesaj era diferit și de aici și ideea acestui articol, cu întrebarea aferentă din titlu: facem sau nu facem rezoluții de an nou?
Rezoluții de Anul Nou. Da sau nu?
Am rezonat cu acele informații, mi-au dat de gândit așa încât, la acest început de an eu nu mi-am mai notat în agendă rezoluții, nu am făcut dream board sau altele de acest gen. Abia acum, la câteva zile de la seara trecerii dintre ani, am pus pe hârtie ceva gânduri referitoare la ce mi-aș dori să fac acest an.
Însă sunt doar dorințe, nu obiective, nu țeluri, nu rezoluții. La prima vedere par sinonime însă este o diferență subtilă între aceste cuvinte, diferență despre care poate o să vorbesc în alt articol dacă subiectul ți se pare de interes.
Poate nu știai, însă doar 8% din cei ce-și scriu la începutul anului o listă de activități/rezoluții de pus în practică, și reușesc să le ducă la bun sfârsit. Și acum, probabil te vei întreba, bun, dar de ce mintea noastră nu agreează rezoluțiile deși aparent am zice că da? Ei bine, mintea noastră, în fapt, nu este concepută pentru a pune rezoluțiile în practică și, făcând acest lucru de fapt ne setăm eșecul. De ce?
Cum funcționează mintea noastră?
Motivul este unul foarte simplu: mintea noastră este concepută ca să ne apere. O să te întrebi, probabi, ok, dar de ce să ne apere? De cine? Pai … să ne apere de noi înșine pentru că vrem să ieșim din zona de confort.
A-ți propune, de exemplu, să faci mișcare zilnic 30 de minute, sau, zilnic 10000 de pași cum e ultima setare mentală indusă de o campanie de marketing bine făcută, pentru mintea ta reprezintă ”un pericol” dacă stilul tău de viață este unul sedentar.
Obiceiul acesta este unul departe de a reprezenta ceva familiar minții tale și, subtil, îl va respinge. Șansele de a procrastina cresc considerabil și te vei trezi peste câteva luni, sau poate la final de an, când recitești rezoluțiile, că simți dezamăgire, poate vinovăție, poate și un pic de furie la gândul spunându-ți că, ”deh, toate astea sunt vrăjeli”. Cumva nu ai fi prea departe de adevăr.
Dar cum ar fi ca să nu faci rezoluții ci să lucrezi cu mintea ta în alt fel, să o obișnuiești, cu pași mici, să-și reconfigureze niște obiceiuri căpătate în timp? Nu sună mai bine? Și nu e așa că pare mai plauzibil să fie pus în practică un obiectiv mic, zilnic?
Mai bine obiective mici decât rezoluții mari
Se vehiculează tot mai mult ideea că este nevoie de 21 de zile pentru a se forma noi conexiuni neuronale și a reconfigura un nou obicei. În tot acest timp este necesar ca tu să realizezi în mod deliberat acea acțiune pe care îți propui să o transformi într-un obicei nou și apoi aceasta se va transforma într-un comportament automat care va deveni noua ta rutină.
Trecem peste faptul că și acesta este un mit, așa cum este și mitul celor 10000 de pași. În realitate, formarea unui nou obicei poate dura, de la persoană la persoană, mai puțin de 21 de zile sau chiar mai mult de atât. Dar nu asta e relevant pentru subiectul articolului de azi.
E mai simplu și mai ușor de pus în practică un obiectiv de genul: ”îmi propun să scriu zilnic în jurnal câteva rânduri” sau ” îmi propun să beau zilnic un pahar cu apă dimineața”. Sunt obiective mic, care nu iau multi timp să le pui în practică și care sunt ușor de făcut. Ideea este să te asiguri că ceea ce-ți propui e și realizabil 100% și poate fi pus zilnic în practică așa încât, la final să devină un obicei.
Privit prin prisma acestor informații care au ajuns la mine, cred că deloc întâmplător, pot zice că eu rezonez mai mult cu ideea de a stabili obiective mici pe care să le pot duce la capat zilnic și de aceea am decis să renunț la rezoluțiile de an nou.
Nu știu la tine cum a fost dar, sinceră să fiu, din ce rezoluții am găsit notate în agendă la începutul anului trecut, doar 2 dintre ele s-au realizat.
Așa că … te las pe tine să tragi concluzia finală și să răspunzi la întrebarea: cum consideri ca e mai bine să începi noul an, cu rezoluții sau propunându-ți să pui în practică mici obiceiuri zilnic, obiceiuri care în final vor duce la modificarea comportamentului? Tu cum procedezi?
evaancutahamza a zis
Eu nu mi-am făcut rezoluții, planuri, dorințe etc. Din punctul meu de vedere, dacă ne dorim ceva, se poate materializa oricând, fără a fi necesar să facem rezoluții la început de an.
Claudia Vasilache a zis
Cred ca rezolutii nici macar nu e cuvantul potrivit 😉 Si oricum, e o vorba, nu stii azi ce iti aduce ziua de maine 🙂