De ce să folosești lumânări din ceară de soia
Cine nu iubește lumânările parfumate? Întreb și eu. Probabil că totuși sunt și persoane care nu agreează acest tip de lumânări sau cărora nu le plac deloc lumânările. Mie una îmi plac foarte mult și chiar am început să fac o mini colecție de lumânări parfumate pe care le folosesc alternativ cu difuzorul de arome pentru a-mi parfuma casa și a crea o ambianță plăcută.
Cu ajutorul lumânărilor parfumate putem nu doar parfuma locuința. Ele ne ajută, prin aromele degajate și la relaxare. În plus, lumina caldă emanată de lumânări ne face să ne simțim psihic mai bine decât lumina artificială. Acestea sunt un adevărat simbol pentru conceptul danez hygge, un concept cu vechime care se referă tocmai la sentimentul de confort sau la modul în care ne putem face viața mai frumoasă.
Există diferite feluri de lumânări parfumate, cu diferite compoziții, diferite arome și diferite prețuri. Unele sunt mai ieftine, altele mai scumpe. Probabil să te-ai întrebat și tu, dacă nu știi deja, de ce unele lumânări parfumate sunt mai scumpe spre foarte scumpe. La urma urmei, îți zici, e vorba doar de o lumânare. Care ar fi motivul să dai o sumă mare de bani pe o lumânare.
Ei bine, până a nu face și eu câteva cercetări referitoare la motivul pentru care există așa mari diferențe de preț, eram, aș putea zice, contrariată. Însă lucrurile nu sunt așa simple cum ar părea la prima vedere. Lumânările pot avea în compoziția lor diferite substanțe, începând chiar de la baza acestora, adică de la ceară, care pot si ele însele mai scumpe.
Una e să faci o lumânare în care majoritatea substanțelor să fie naturale și alta e să le faci cu diferiți compuși ceva mai dăunători sănătății. Să luam spre exemplu chiar ingredientul de bază al lumânărilor, ceara. Aceasta este de mai multe tipuri. La lumânările din comerț se folosește cel mai des ceara din parafină care este extrasă din petrol. În momentul arderii, ceara din parafină degajă un fum care dăunează sănătății.
Există însă și lumânări în care ceara folosită este de albine sau de soia. Ceara de albine se obține prin recoltarea și topirea fagurilor de albine iar ceara de soia din hidrogenarea uleiului vegetal obținut prin presarea la rece a boabelor de soia.
Dacă folosești, spre exemplu lumânări cu ceară din soia aceasta captează mult mai bine parfumurile ueliurilor esențiale folosite în compoziție așa încât te vei bucura de o adevărată ședință de aromaterapie în casa ta.
Spre deosebire de alte tipuri de lumânări, cum ar fi cele votive de la Yankee Candle, cele din ceară de soia trebuie să ardă, la prima aprindere cel puțin o oră sau până se topește toată ceara de pe suprafața lumânării. O sesiune de ardere a unei lumânări cu ceară poate să dureze până la 2-3 ore maxim.
După ce lumânarea din ceară de soia este stinsă, pentru a putea fi reaprinsă va trebui să așteptăm până când ceara se va solidifica. În plus, imediat după stingere acest gen de lumânare nu va trebui nici să fie mutată în alt loc până când ceara nu se solidifică.
Un alt motiv pentru care să folosești lumânări parfumate din ceară de soia este și faptul că acestea produc cu până la 90% mai puțină funingine decât cele cu ceară din parafină iar durata de ardere este cu până la 50% mai mare decât a celor clasice.
Lumânările cu ceară de soia NU sunt toxice adică arderea lor nu degajează în atmosferă substațe nocive, fiind sigure pentru copii și animalele de casă. În plus, acestea ard cu o flacără frumoasă și curată iar aroma lor se dezvoltă mai rapid și parfumează mai intens datorită temperaturii de topire mai scăzute a cerii de soia.
Iată, deci, doar câteva motive pentru care să folosești și tu lumânări parfumate confecționate din ceară de soia chiar dacă ți se vor părea ceva mai scumpe. Să recunoaștem, și calitatea este alta, nu?
evaancutahamza a zis
Eu le ador! Norbi s-a tot documentat, vrea sa faca si el si chiar a facut deja o tura, de fapt. Imi place sa iau diverse lumanari, sa am mereu la indemana.
Claudia Vasilache a zis
Sa stii ca si mie mi-ar placea sa fac 🙂