Daca ești genul de persoană care preferă să stea acasă cu persoana iubită, m-am gândit să-ți vorbesc astăzi despre ce ai putea să pregătești când vrei să faci o cină romantică dar vrei să ții cont și de faptul că amândoi vă doriți feluri de mâncare mai sănătoase, mai ”light”.
Astfel, vei găsi mai jos rețete de paste cu care să îți impresionezi partenerul sau partenera dar și, la final, informații despre ce tipuri de farfurii să folosești și bineînțeles, cele mai potrivite vinuri care se pot servi alături de acest fel de mâncare.
Rețete de paste cu care să îți impresionezi partenerul.
- Paste arrabiata
Ingredientelele necesare pentru a face o porție de paste arabbiata sunt: 500 g paste, 4 bucăți de ardei iute, 4 căței de usturoi, 450 g sos de roșii, 2 linguri de parmezan ras, ulei de măsline, sare și piper.
Iată cum procedăm: în primul rând, punem pastele la fiert atât cât scrie pe ambalaj, iar după ce au devenit al dente, se clătesc cu un jet de apă rece. Separat, ne apucăm de pregătit sosul. Se curăță ardeii de semințe, îi tăiem felii de 2-3 centimetri și îi punem într-o tigaie unde am pus 4-5 linguri de ulei de măsline.
Tăiem usturoi mărunt și îl lăsăm la călit timp de 3 minute(atenție, acesta nu trebuie ars deoarece devine amărui). Se adaugă puțină apă peste ingrediente, iar apoi bulionul. Sosul trebuie să mai stea aproximativ 10 minute. La sfârșit se adaugă zeama de lămâie, parmezanul și 2 linguri de ulei de măsline. Amestecăm pastele cu sosul arrabiata și gata. Se pot servi cu puțin parmezan ras pe deasupra.
- Paste cu creveți
Ingredientele de care avem nevoie pentru prepararea acestui tip de paste sunt: 250 g paste, o jumătate de kg de creveți proaspeți, 3 căței de usturoi, un ardei iute, 2 linguri de ulei de măsline, 50g de unt, o legătură de pătrunjel, zeama de la o lămâie, sare și piper.
Mai întâi, punem o oală cu apă la fiert, iar în momentul în care apa clocotește, se adaugă și pastele. Decorticăm creveții, mai întâi se îndepărtează capul crevetelui, apoi intestinul. Resturile de la creveți nu se aruncă, ci se pun la fiert în puțină apă, cât să le acopere, și le lăsăm să clocotească timp de câteva minute. Punem amestecul într-un pahar deoarece vom avea nevoie de el mai târziu.
Creveții se pun la fiert atât timp cât scrie pe ambalaj. În altă tigaie încingem uleiul, untul, usturoiul și adăugăm ardeiul iute tocat mărunt. Se amestecă ușor timp de 3 minute. Apoi adăugăm creveții pe care îi lăsăm la călit timp de 2 minute.
Atunci când creveții au devenit roz, se poate adăuga amestecul de supă făcut din resturile de la creveți și lăsăm totul să fiarbă 3-4 minute. După aceea, adăugăm zeama de lămâie, sare și piper. Se amestecă foarte bine, iar la final punem în tigaie pastele și pătrunjelul. Se servesc pastele cu puțin parmezan ras pe deasupra.
- Penne quatro formaggi
Ingredientele necesare pentru a prepara niște paste cu 4 feluri de brânză sunt: 250g penne, 250g smântână, 70g parmezan ras, 70g mozarella rasă, 70g gorgonzola, o lingură de ulei de măsline, o linguriță de unt, oregano, sare și piper.
Primul pas este de a pune pennele la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Separat, pregătim sosul. Într-o tigaie se topește untul și se adaugă smântână, sare și piper. Tăiem brânzeturile mărunt, iar atunci când smântâna începe să fiarbă le punem în tigaie. Amestecăm timp de 5 minute, adică până când ingredientele s-au topit și omogenizat. La sfârșit, mai lăsăm 2-3 minute sosul să se îngroașe la foc mic, apoi adăugăm pennele și amestecăm bine.
- Paste cu pui și pesto
Ingrediente necesare pentru gătirea acestui tip de paste sunt: 200g spaghete, 200g roșii cherry, 100g piept de pui, un sfert de cană nuci caju, un sfert de cană parmezan ras, o legătură frunze de busuioc proaspete, un cățel de usturoi, zeama de la o lămâie, 4 linguri ulei de măsline, sare și piper.
Puiul trebuie să fie la temperatura camerei înainte de a-l prepara (poate fi scos cu 30 de minute înainte). Punem pastele la fiert și pregătim sosul de pesto. Pasăm la blender busuiocul crud, nucile, caju, usturoiul, parmezanul, 2 linguri de ulei de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul până la omogenizare.
Când sosul este gata, ungem bucățile de piept de pui cu el și le lăsăm în jur de 20-30 de minute pentru a ajunge la temperatura camerei. Într-o tigaie, punem 2 linguri de ulei de măsline la încins și gătim carnea până când aceasta este prăjită în totalitate. Adăugăm roșiile, iar când pieptul de pui este gata, îl tăiem în bucăți subțiri și amestecăm cu pastele, sosul și roșiile. Când sunt gata, pot fi servite cu parmezan ras pe deasupra.
Ce farfurie de paste să folosești?
Farfuriile ce sunt destinate servirii pastelor au o adâncitură creată special pentru acestei destinații. La RoseHome sunt disponibile sute de modele de farfurii de paste confecționate din cele mai bune materiale. Acestea se găsesc în categoria „Farfurii paste și salată”. Farfuriile de paste sunt confecționate din ceramică, melamină, porțelan sau sticlă.
Vinuri potrivite pentru servirea pastelor
Alegerea vinului nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Atunci când alegem vinul, nu trebuie să ne concentrăm atenția asupra pastelor, ci asupra sosului.
Vinul alb este potrivit pentru pastele cu specific marin, fiind utilizat și pentru a amplifica savoarea sosurilor ce însoțesc astfel de preparate. De asemenea, vinurile albe pot fi servite și alături de mâncăruri mai simple cu specific mediteranean, ca spaghetele cu sos de tomate și busuioc proaspăt.
Vinul rose seamănă foarte mult cu vinul alb, deși pare mai dulceag. Nu orice tip de vin rose este potrivit pentru paste, mai ales daca acesta este foarte dulceag. Vinul rose nu trebuie să se afle alături de rețete de paste nu prea elaborate, mai ales cele cu sos de tomate sau cu pește.
Vinul roșu nu este ușor precum vinul alb, iar vinurile roșii au foarte mare succes alături de feluri de mâncare simple, ca pastele. Vinurile roșii se potrivesc de minune cu pastele preparate cu brânzeturi sau cu carne. Vinul roșu poate fi folosit și în obținerea sosurilor.
La RoseHome găsiți și paharele potrivite pentru fiecare tip de vin. Sunt disponibile pahare de vin fabricate din sticlă de cea mai înaltă calitate, pentru a la oferi durabilitate crescută.
guest post: Adriana Mihai
Eu nu prea sunt fan paste, dar ideile tale îmi plac.
Ma bucur ca te inspitesc ideile acestea 🙂