10 lucruri pe care nu le știai despre rujuri
Poate nu știai sau poate nu ai fost niciodată curioasă să afli mai multe lucruri despre istoria rujului. Nici eu nu am fost până acum când mi-a venit ideea de a scrie acest articol. Sunt mare fan rujuri. Cred că este singurul produs de machiaj la care nu aș renunța niciodată când ies din casă.
Ba chiar și pe timpul pandemiei, când am fost nevoiți să purtăm mult timp mască chiar și în spații deschise eu nu ieșeam din casă fără a mă da cu ruj. Am făcut-o într-un fel din respect față de mine dar și ca mod de a trece mai ușor peste acele momente deprimante, creându-mi iluzia că nimic nu e schimbat.
Acum că s-au mai liniștit lucrurile și rujul își recapătă drepturile de produs cosmetic de înfrumusețare, relaxată fiind, m-am întrebat de când o fi pasiunea asta a femeilor pentru ruj. Făcând ceva cercetări pe net am aflat nu doar că rujul este printre cele mai folosite produse cosmetice din lume dar și că are o istorie veche de peste 5000 de ani! Așa că hai să vedem împreună 10 lucruri pe care poate nu le știai despre rujuri.
10 lucruri pe care nu le știai despre rujuri
- Se pare că cele mai vechi forme de ruj datează de mai bine de 5000 de ani, dovezi ale existenței și folosirii acestuia într-o formă primitivă fiind găsite la 300 de kilometri de Babilon, în regiunea Ur.
- Rujurile primitive nu erau de fapt altceva decât diverse substanțe colorate, de origine vegetală, care se foloseau pe buze pentru a le da culoare;
- În Grecia Antică, rujul a fost folosit de către prostituatele vremii, fiind însă total interzis femeilor obișnuite.
- În Egiptul Antic se foloseau substanțe care în timp s-au dovenit a fi toxice pentru organism. Cei mai cunoscuți pigmenții ai rujului din acea perioadă erau henna și roșu-carmin;
- Mai târziu, în Evul Mediu, rujurile, ca și alte produse cosmetice au fost interzise. Motivul? Erau considerate ca fiind ”ispita diavolului” și prin urmare, cele ce le foloseau se considera că sfidau divinitatea.
- Prin anii 1600 regina Elisabeta a Angliei își colora buzele cu un fel de ruj făcut dintr-un amestec de roșu carmin, gumă arabică, albuș de ou și lapte de smochin. Mai târziu, însă, regina Victoria declara machiajul ca fiind ceva ”nepoliticos”;
- În secolul 17, în perioada barocă, rujul a început să fie folosit din belsug în machiajul nobilimii de la marile curți ale Europei, alături de perucile mari, înalte;
- În trecut culoarea roșie a buzelor era obținută dintr-un colorant provenit de la o insectă. Astfel se zdrobeau fie femelele unei insecte numită ”coșenilă” (originară din Mexic) fie ”gogoșile de coșenilă” adică ouăle acestei insecte. Cum pentru a obține 450 de grame de ruj era nevoie de peste 7000 de astfel de insecte, rujul nu era un produs cosmetic accesibil multor femei.
- Carminul, substanța extrasă din coșenilă a fost creat pe cale sintetică abia în anii premergători Primului Război Mondial. Abia mai apoi rujul a devenit accesibil și femeilor din clasa de mijloc fiind promovat puternic de nume mari ale industriei de înfrumusețate cum ar fi Max Factor sau Helena Rubinstein;
- Deși nu este clar cui i-a venit ideea ambalajului pe care o știm noi astăzi, cea clasică, sub formă de tub, se pare că aceasta a apărut undeva în jurul anului 1915 când rujurile au început a fi vândute în ambalaje de metal care aveau niște mecanisme de împingere a stick-ului din recipient. Până atunci rujurile erau ambalate în hârtie sau carton.
Tu ce alte lucruri interesante mai știi despre rujuri?
Sunt obsedata de rujuri si stiam deja o parte dintre aceste informatii.
Super! Avem aceleasi obsesii :))
Buna!
Nu stiam aceste informatii.
Stiam ca se spunea pe cand eram copil ca se foloseste untura de catel la fabricare sau in compozitie, dar nu stiu cat e de adevarat…
Ma bucur ca ti s-au parut interesante 🙂