3 beneficii pe care le are învățarea limbii engleze în perioada preșcolară
Învățarea limbii engleze poate începe la orice vârstă, însă copilăria este cu siguranță perioada cea mai favorabilă pentru demararea procesului de învățare. Cunoașterea acestei limbi aduce o mulțime de avantaje în societatea contemporană, de la integrarea în comunități internaționale și cunoașterea unor noi culturi, până la oportunitatea de a studia la universități prestigioase din străinătate și de a ocupa o poziție bine plătită în domenii și companii unde este nevoie de stăpânirea celei mai răspândite limbi străine – engleza.
În primii ani de viață, copiii au o capacitate impresionantă de a asimila informație, de a reține și de a reproduce cuvinte, îmbunătățindu-și treptat pronunția. Mulți logopezi recomandă părinților care iau în considerare introducerea cursurilor de limbi străine în rutina copiilor să aștepte până la împlinirea vârstei de 3 ani, acesta fiind un moment mai mult decât potrivit, din considerente ce țin de abilitatea de absorbție a informației și dezvoltarea cerebrală.
De ce reprezintă perioada prescolară momentul oportun pentru însușirea limbii engleze?
Perioada prescolară (până la 7 ani) este cea în care copilul explorează mediul înconjurător și prelucrează un volum foarte mare de informație. Totodată, această perioada este caracterizată de dezvoltarea competențelor sociale și a proceselor cognitive. În primii ani de viață, se formează cele mai multe conexiuni neurologice, iar creierul poate fi comparat cu un burete, deoarece absoarbe rapid informații.
La această vârstă, copiii își manifesta interesul față de o mulțime de activități și sunt dornici să încerce cât mai multe lucruri. Tocmai de aceea, învățarea limbii engleze poate deveni un hobby productiv, cu avantaje pe termen lung.
În continuare, vor fi prezentate principalele beneficii pe care le are învățarea limbii engleze în perioada preșcolară:
1. Dezvoltarea capacității de concentrare și atenției distributive
Deși mulți părinți consideră că introducerea cursurilor de engleza în rutina copiilor ar pune presiune pe cei mici, adevărul este cu totul altul. În perioada preșcolară, învățarea unei limbi straine este mai degrabă naturală, tocmai pentru că la vârste fragede copiii rețin informații rapid și abilitățile lor lingvistice se dezvoltă foarte ușor, fără ca aceștia să resimtă presiune, mai ales că multe lucruri sunt preluate în mod inconștient, fără efort.
Dezvoltarea cerebrală a copiilor este favorizată de procesul de însușire a limbii engleze. Așadar, atunci cand cei mici vor ajunge pe băncile școlii vor avea deja o capacitate mare de concentrare și atenție distributivă, fiind capabili să facă rapid conexiuni între cuvinte și concepte. În această etapă, copiii învață propoziții mai simple sau mai complexe, fiind motivați prin diverse metode educative să-și îmbunătățească vocabularul;
2. Îmbunătățirea performanțelor școlare
În mod cert, cunoașterea limbii engleze înainte de începerea școlii – chiar și la un nivel mediu – va avea un impact semnificativ în performanța școlară a copilului. Aceștia vor fi deja familiarizați cu regulile gramaticale de bază și cu un volum mare de cuvinte, deci le va fi mai ușor să repete ceea ce deja au învățat, să-și perfecționeze accentul și să-și extindă cunoștințele.
Stăpânirea limbii engleze în momentul începerii școlii oferă copiilor un plus de încredere, deoarece pornesc din start cu un avantaj important. Baza este deja construită, așa că nu mai rămâne decât să-și îmbunătățească nivelul de limbă și să înregistreze constant progrese, ceea ce se traduce în note bune și mai multe oportunități academice în viitor.
Cunostințele de limba engleza pot fi ulterior verificate și atestate prin intermediul unor examene, care aduc elevilor certificate ce sunt recunoscute la nivel internațional și care le oferă ocazia să studieze la universități de prestigiu, unde nivelul avansat de limba engleza este imperativ;
3. Creșterea capacității de invățare și memorare
Pe lângă faptul că învățarea limbii engleze în primii ani de viață îi ajută pe cei mici să fie mai atenti și mai concentrați, acest proces stimulează abilitățile de rezolvare a problemelor, gândirea critică și memoria. Copiii care încep să învețe o limbă străină din primii ani de viață memorează constant cuvinte, fraze, versuri din melodii – întărindu-și astfel memoria.
Creierul va lucra activ de fiecare dată când cel mic vrea să folosească limba engleză, pentru a reuși să facă distincția între limbi și cuvinte. Astfel, ajuns la școala, cel mic va avea o capacitate îmbunătățită de memorare a volumului tot mai mare de informație și va avea mintea deja antrenată.
Acestea sunt principalele motive pentru care mulți părinți le fac cunoștintă celor mici cu limba engleza încă din primii ani de viață. Metodele de învățare bazate pe joc și activitățile distractive sunt cele mai eficiente instrumente prin care părinții sau profesorii mențin activ interesul și curiozitatea copilului spre a dobandi un nivel bun de limba engleză.
Află mai multe detalii despre cursurile de limba engleză Cambridge pentru copii organizate de EdVenture School, cursuri care sunt recomandate de sute de părinți.
Și eu cred că sunt multe beneficii din a învăța limba engleză, la orice vârstă.