Cu toții am învățat de pe la scoala sau de prin alte părți că becu a fost inventat de Thomas Alva Edison, un genial inventator american. Dar, pe langa bec, Edison a mai inventat o mulțime de alte lucruri, în domeniul telegrafiei în care a lucrat ceva vreme în tinerete și, desigur fonograful, primul aparat de înregistrat și redat sunetul.
A mai lucrat și la telefon, pe care, deși nu l-a inventat el, l-a perfecționat, adăugându-i un amplificator de sunet și soneria electrică. Dar ne-ar trebui o serie întreagă de articole ca să cuprindem o parte doar din întreaga creație a acestui om extraordinar care a fost Thomas Alva Edison.
Ceea ce poate că nu știai e că Edison nu a fost numai inventator, ci si un genial om de afaceri, în sensul că a știut să profite de ocaziile oferite și a utilizat cu succes invențiile sale în domeniul comercial, reușind să-și câștige o mare avere în felul acesta. Dar, ca orice om normal, și genial în acelasi timp, Edison a avut și insuccese, dintre care, cel privind generarea și transportul energiei electrice la consumatori, este poate cel mai cunoscut. Sistemul conceput de Edison se baza pe producerea și transportul de curent continuu, dar pierderile în rețea sunt foarte mari în felul acesta și ar fi necesare foarte multe centrale mici, de cartier.
Chiar daca sistemul a și fost aplicat cu succes la nivel de orașe, a pierdut bătălia în fața sistemului bazat pe curent alternativ, mult mai fiabil, creat de un alt mare inventator, Nicola Tesla (născut în Croatia de azi, din tată preot ortodox de origine istroromană, fost cetățean al Imperiului Austro-Ungar și apoi cetățean american). Sistemul lui Tesla s-a generalizat, deoarece a permis crearea de rețele naționale de producere și transport a energiei electrice și este cel folosit astăzi în lumea întreagă.
Și, chiar dacă becul rămâne cea mai faimoasa invenție a lui Edison, se pare că progresul tehnic și stiintific face ca și acesta să fie înlocuit cu altceva, la fel cum a fost înlocuit și gramofonul. Dar de ce s-a ajuns la înlocuirea becului clasic?
Ei bine din cauza randamentului foarte scăzut. Filamentul becului, atunci când este străbătut de un curent electric ajunge la incandescență și emite lumină și căldură. Lumina reprezenta 3% pe timpul lui Edison și s-a ajuns până la 10% prin perfecționări ulterioare. Deci 10% lumină și 90% căldură, ceea ce înseamnă o utilizare ineficientă a energiei pentru iluminat. Mai mult nu prea se mai poate perfecționa, deoarece acesta este principiul fizic.
O perfectionare a reprezentat-o însă becul economic, care emite lumina printr-o descărcare electrică în gaze. Randamentul față de becul cu incandescență a crescut de 4 – 5 ori, dar au apărut alte probleme legate de costuri, de impactul asupra mediului cauzat de materialele folosite și de durata reală de viață, care nu e nici pe departe atât de mare încât să merite investiția.
Acum a apărut pe piață, și încă este în curs de perfecționare, așa numitul bec cu led, care tinde să înlocuiască în viitor sistemele clasice de iluminat, bazate pe becuri cu incandescență sau cu descărcare în gaze. LED înseamnă dioda care emite lumină și denumirea vine din engleză – light emitting diode. Aceasta se bazează pe principiul fizic care constă în proprietatea unui semiconductor de a emite lumina atunci când este străbătut de curent electric (asta așa, spus doar pe scurt, procesele fiind mult mai complicate.
Chiar dacă led-urile au fost inventate de multă vreme, utilizarea lor ca surse puternice de lumină a fost posibilă doar în ultimii ani, datorită progresului tehnic. Becurile cu led au devenit din ce în ce mai puternice și economice, ajungând ca 80% din energie să se transforme în lumină și doar 20% în căldură.
De aceea acest tip de bec este cel mai eficient. Chiar dacă deocamdată costul unui astfel de bec este un pic mai ridicat, economia de electricitate este uriașă. Cu timpul, însă, odată cu inventarea de noi materiale, vor scădea și costurile de producție și, în consecință, acest tip de bec va deveni din ce în ce mai ieftin.
evaancutahamza a zis
Foarte interesantă prezentare. Mare noroc cu Edison!
Claudia Vasilache a zis
sa stii ca da 🙂