Din păcate nu toată lumea stă bine la capitolul încredere în sine. Mai mult de atât, chiar și persoanelor care au o bună stimă de sine li se poate întâmpla să aibă momente de îndoială în ce privește capacitatea de a reuși în ce și-au propus și să apară pe nevăzute sindromul impostorului.
La urma urmei, oameni suntem și nimeni nu este perfect. Important este, însă, să conștientizăm ce ni se întâmplă și apoi să luăm măsuri. Și există multe tehnici și terapii pentru a crește stima de sine cum ar fi: identificarea și modificarea gândurilor negative, exercițiile de vizualizare pozitivă, întărirea comportamentului pozitiv, exerciții de respirație și meditație, Învățarea și practicarea abilităților sociale, terapia cognitiv-comportamentală etc.
Însă, în articolul de astăzi nu vreau să mă refer la acest gen de tehnici psihologice sau terapii ci la o unealta, așa i-am zis eu, mai accesibilă și care mi-a atras mie atenția ca fiind foarte ușor de pus în practică. Și chiar am de gând să fac asta, adică să folosesc un accomplishment board pentru momentele în care stima de sine îmi e la cote mici.
Dar ce este un „accomplishment board”? În traducere s-ar numi ”tablou cu realizări” adică un de ”panou de onoare” al tuturor lucrurilor bune pe care le-ai făcut. Acesta poate fi o tablă (din plută sau magnetică) sau o listă în care se trec și se evidențiază realizările și succesele unei persoane. Poate fi folosit pentru a înregistra realizările personale sau profesionale, cum ar fi obiective atinse, proiecte finalizate, premii câștigate sau orice altceva ce poate fi considerat o realizare sau un succes.
De obicei, un ”accomplishment board” este folosit pentru a menține o perspectivă pozitivă și pentru a urmări progresul personal sau profesional. Este o modalitate excelentă de a-ți aminti de realizările tale și de a te motiva să atingi noi obiective și să îți depășești limitele. De asemenea, poate fi o modalitate utilă de a-ți arăta munca și succesele altora, precum angajatorilor sau clienților.
La ce ajută să faci un accomplishment board
Un „accomplishment board” îți permite să-ți urmărești progresul și să-ți reamintești de realizările tale, indiferent de natura acestora (personale sau profesionale). Iată câteva motive pentru care ar trebui să-ți faci și tu un accomplishment board, în afară de a-ți crește stima de sine.
Un accomplishment board (panou cu realizări):
- crește motivația și angajamentul.
Înregistrarea și urmărirea progresului tău te poate ajuta să te simți motivat și implicat în atingerea obiectivelor tale. De asemenea, poate fi o modalitate eficientă de a te ține responsabil și de a te asigura că îți îndeplinești angajamentele. - îmbunătățește încrederea în sine.
Atunci când înregistrezi și evidențiezi realizările tale, îți poți aminti cât de mult ai progresat și cât de mult ai realizat în trecut. Aceasta poate crește încrederea în sine și poate fi o sursă de inspirație pentru a continua să faci progrese. - te ajută să menții o perspectivă pozitivă.
Atunci când te concentrezi pe realizările tale, poți să te concentrezi mai puțin pe eșecurile și pe greșelile tale și mai mult pe lucrurile bune pe care le-ai făcut. Acest lucru poate ajuta la menținerea unei perspective pozitive și la reducerea stresului și a anxietății. - ușurează planificarea și luarea deciziilor.
Atunci când știi ce ai realizat până acum, poți să te gândești mai clar la ce obiective următoare să îți stabilești. În plus, poți să vezi ce abordări și strategii au funcționat în trecut și să le adaptezi pentru a-ți atinge noile obiective.
Cum să faci un accomplisment board
Iată și câteva sugestii și idei pentru a începe să faci un astfel de panou al realizărilor:
- Alege un loc vizibil pentru a amplasa panoul tău cu realizări. Spre exemplu, pe peretele de la birou sau în camera de zi.
- Stabilește formatul și o structura a acestuia. Poți utiliza o tablă albă, un panou de plută, o tablă magnetică sau o tablă de afișaj. Acesta poate fi chiar realizat și sub formă de lista trecută într-o agendă tip jurnal.
În ce privește structura, poți organiza panoul după luni, obiective sau teme. - Stabilește obiective clare și realiste. Gândește-te la obiectivele pe care vrei să le atingi în următoarele luni sau an, fie că este vorba de obiective personale sau profesionale. Asigură-te că aceste obiectivele sunt realizabile și măsurabile.
- Adăugă realizările tale pe acest panou de realizări după ce ați atins un obiectiv. Scrie data și o adaugă o descriere scurtă a ceea ce ai realizat.
- Adăugă/notează pe panou chiar și lucrurile mici și aparent nesemnificative. Nu subestima micile realizări, cum ar fi terminarea unui proiect la timp sau învățarea unei abilități noi. Aceste realizări mici pot să-ți aducă încredere în tine și pot fi motivante în continuare.
- Utilizează culori și imagini pentru a-ți face panoul mai atractiv și mai plăcut vizual. De exemplu, poți utiliza culori diferite pentru a evidenția diferitele categorii de realizări, sau poți adăuga imagini/fotografii care reprezintă realizările tale.
- Revizuiește și actualizează panoul cu realizări în mod regulat. Este important să faci asta periodic, să-ți setezi noi obiective și să adaugi realizări noi pe măsură ce le atingi.
- Apreciază-ți realizările. Nu uita și să te bucuri de fiecare realizare pe care o treci pe acest panou. Aprecierea succeselor poate ajuta la creșterea stimei de sine și a încrederii în sine.
Dacă vrei să lucrezi strict doar la încrederea în sine, poți face un accomplisment board pornind de la cateva întrebări care să-ți scoată în evidență latura pozitivă a vieții tale. Iată câteva exemple de întrebări pe care ți le poți pune: ce calități spun ceilalți că am, ce realizări profesionale am obținut până acum, ce îmi aduce bucurie în viața de familie etc. Apoi caută imagini reprezentative pentru răspunsurile tale și pune-le pe panoul tău.
Sper că aceste explicațiii, sugestii și idei te vor ajuta să începi utilizarea unui astfel de „accomplishment board” sau ”panou cu realizări” cum l-am tradus eu, și mai ales că-ți va fi util.
evaancutahamza a zis
Interesant. Nu știam de accomplishment board, mă duce cu gândul oarecum la vision board, doar că în mod ușor diferit.
Claudia Vasilache a zis
Da! Exact! E un vision board ”in sens invers” :)))) Intai le faci si apoi le pui pe panou.