Tarot. O viziune filozofică și terapeutică a tarotului de Marsilia – recenzie
– autor Georges Colleuil, editura Niculescu
Sinceră să fiu, nici nu știu de unde să încep și ce să scriu despre această carte pe care mi-am comandat-o recent de la Libris. Este de o frumusețe suprinzătoare, scrisă ca o basm în culori. Nu te aștepta să găsești aici descrieri stereotipe sau schematice ale cărților de tarot. Nu îți va vorbi decât foarte puțin despre istoria tarotului și în niciun caz despre cum să îl folosești pentru a ghici viitorul.
Este, așa cum scrie încă din titlu, o viziune filozofică a tarotului, cu rol terapeutic. Intenția autorului, Georges Colleuil nu este de a analiza Arcanele din Tarot în maniera unui specialist în Tarot ci mai degrabă de a ne face înțelegem în ce fel studiul acestora ne permite o mai bună cunoaștere de sine.
Dar, totuși, cine este autorul, Georges Colleuil? Pasionat de științele care au omul în centrul preocupărilor, Georges Colleuil este, în același timp și un specialist în limbajul semnelor și al simbolurilor. Acesta creează, în 1983, Referențialul Arhetipurilor Personale, metodă pe care o predă și astăzi.
Deși există mai multe variante de tarot, Georges Colleuil alege pentru practica metodei sale, Tarotul de Marsilia care are 78 de cărți numite Arcane. Acestea sunt împărțite în Arcanele Majore, în număr de 22 și Arcanele Minore, 56 la număr. Arcanele Minore se împart și ele, la rândul lor în 4 mari categorii. Dar nu o să intru acum în detalii pentru că, despre Tarot am mai vorbit AICI.
Structura tarotului nu este un rezultat al hazardului. Dacă tarotul ar fi izvorât dintr-o inspirație sălbatică și spontană așa cum cred unii, sau dacă ar fi fost compus a posteriori din elemente disparate, nu ar fi atât de bine structurat. Exact această structură este cea care face din Tarot unul dintre cele mai subtile și mai evoluate suporturi ale gândirii umane.
Fiecare arcană din Tarot poate fi privită ca o oglindă care ne trimite la noi înșine, și, prin observarea lor ne putem autoanaliza. În fiecare dintre cele 72 de arcane ale Tarotului, în imaginile, culorile, simbolurile și semnele lui, ”se află tot atâtea oglinzi ale sufletului nostru, el însuși oglindă a Spiritului”.
În prima parte a cărții, evident, după capitolele introductive atât de necesare cititorului pentru a se familiariza cu subiectul, avem un mare capitol în care fiecare carte din Arcanele Majore ale Tarotului de Marsilia sunt descrise cu lux de amănunte și multă creativitate.
Practic, autorul ne spune câte o poveste despre fiecare carte în parte sau grupate câte 2, acolo unde e cazul, povești care, te asigur, sunt fascinante. Sinceră să fiu nu îmi putea imagina că pornind de la niște imagini dintr-o carte de tarot poți face așa niște povești frumoase.
În partea a doua a cărții autorul ne învață cum să elaborăm un Referențial al Arhetipurilor Personale, urmând pas cu pas o metodă simplă și exactă. De asemenea, mai avem și câteva exemple de interpretări ale Referențialelor unor personalități cum ar fi Ghanhi, Bob Marley, Jean Paul Sartre și Simone de Beauvoir.
Referențialul Arhetipurilor Personale este o enumerare de calități personale la care ne putem raporta permanent. Tarotul este o reprezentare a Universului. Putem considera cele 78 de Arcane tot atâtea chei și căi susceptibile să-l conducă pe cel ce caută spre aflarea Graalului alchimic, adică a aurului interior, simbol al unității regăsite, disimulate în spatele oglinzii de plumb , sursă a dualității.
Dacă ești curios sau interesat de Tarot, dacă îți dorești să afli mai multe despre arhetipuri, despre tina, la urma urmei, dacă ți se par fascinante poveștile, dacă vrei să-ți îmbogățești cultura generală, îți recomand această carte. Nu e neapărat nevoie să-ți dorești să lucrezi cu Tarotul ca să o citești. Personal, cred că te poate ajuta, te poate îmbogăți chiar și simpla ei lectură.
Parcurgerea drumului din Tarot ne ajută să înțelegem recitirea sufletului fiecăruia dintre noi, acea porțiune de dimensiuni microscopice, din amrele cosmos, încă legată de ego, de analiză, de fragmentare, de mental, de discordie.
evaancutahamza a zis
Foarte interesant subiectul. Mi se pare fascinant tarotul, îmi pare rău că nu mă pricep.
Claudia Vasilache a zis
Ah, nici eu dar invat 🙂