Ghid complet de desen (recenzie). Autor Barrington Barber,
subtitlu Curs practic pentru începători, Editura Litera, București 2021, traducere din limba engleză de Andreea Floricică
Știind că îmi place să desenez, deși abilitățile mele sunt orientate către desenul tehnic cu precădere, soția mi-a făcut cadou această carte, Ghid complet de desen, pe care a comandat-o de la Libris și care m-a fascinat de la primele pagini. Drept pentru care sunt hotărât să-mi perfecționez stilul și abilitățile, mai ales în ceea ce privește desenarea naturii și a corpului uman.
Nu ai cum știa pentru că nu îmi expun online desenele dar, atunci când încerc să desenez o față, îmi iese cam ca cea făcută de Mr. Bean în filmul de comedie în care el a plecat în America pe post de critic (fals) de artă. Așa că, aceasta carte sper să mă ajute să-mi ”corectez stilul”, ca să zic așa.
Dar, să revenim la cartea noastră, pornind de la o întrebare: oare de ce copiilor mici și mai mari (deveniți adulți) le mai place să deseneze? Mai ales în aceste vremuri în care poți face fotografii destul de bune cu un telefon, ca să nu mai vorbim despre camerele foto din ce în ce mai accesibile și mai performante?
Ei bine, atât psihologii cât și autorul cărții, renumit profesor de desen și autor de cărți de specialitate, sunt de acord cu faptul că a desena este o activitate care ajută enorm de mult la dezvoltarea creierului și la formarea viziunii spațiale atât de necesară oamenilor care au diverse meserii și profesii.
De la faianțarul care amenajează o baie, continuând cu designerul de interioare, cu arhitectul, inginerul, profesorul dar și medicul chirurg, cu toții au nevoie de o dezvoltate viziune spațială. Ori desenarea asta face, îți educă creierul și te înalță spiritual.
Cartea profesorului Barrington Barber este una foarte condensată pentru că în relativ puține pagini (circa 160) îți prezintă o multitudine de exerciții, tehnici și informații pentru ca să îți perfecționezi abilitățile de desenator. Ceea ce m-a intrigat este faptul că în contrast cu subtitlul, cartea nu este chiar pentru începătorii „cei mai începători”, ci pentru cei care știu deja să deseneze linii drepte, să reproducă forme geometrice simple sau hașureze. Deci nu este o carte pentru copiii de grădiniță, cărora le place atât de mult să coloreze.
Este mai degrabă o carte pentru cei care știu să deseneze, dar care învățând din ea vor evolua. Este o carte pentru cei ca mine, care au fost foarte buni la desenul tehnic, dar care nu au mai evoluat în domeniul desenului artistic.
Cartea este bogată în multe informații care privesc desenul, adică te poartă de la natura moartă, la desenarea animalelor, a peisajelor, a clădirilor și până la reprezentarea artistică a corpul omenesc cu detalii referitoare la desenarea fețelor, mâinilor, torsului și până la nuduri.
Cu această ocazie sper să învăț și eu să desenez un chip sau un corp uman, capitol la care sunt deficitar. De asemenea sper să realizez peisaje frumoase la un alt nivel, pentru că peisaje am mai desenat și până acum. Oricine dorește să învețe să deseneze va găsi în această carte un ghid bun realizat de un profesionist, dar pentru a te perfecționa trebuie mult exercițiu, multă răbdare și determinare și din nou, foarte foarte mult exercițiu. Așa că achiziționează-ți creioane potrivite, hârtie, șevalet și ce mai trebuie și… la treaba!
evaancutahamza a zis
Și nouă ne-a plăcut tare mult cartea.
Claudia Vasilache a zis
Da! Stiu! De la tine m-am inspirat cand mi-am comandat-o 🙂