8 riscuri în sarcină la care poate fi expusă viitoarea mămică
Sarcina este o perioadă specială în viața fiecărei femei, dar există și anumite riscuri și complicații asociate cu această etapă. De aceea deosebit de importantă consultarea medicilor specialiști, pentru îngrijirea adecvată și monitorizarea continuă a sănătății viitoarei mame și a copilului în timpul sarcinii.
Însă, până când ajungi la medic, m-am gândit că niște informații despre riscurile la care o femeie este expusă în timpul unei sarcini pot fi foarte utile. Îți recomand să-ți găsești un medic curant care să te urmărească pe toată evoluția sarcinii și chiar vreau să subliniez că e foarte important să faci asta.
Articolele, informațiile pe care le găsești pe internet, da, te pot ajuta să-ți faci o idee despre riscurile în sarcină la care ai putea fi expusă însă doar un control medical adecvat și un medic specialist îți poate pune un diagnostic și poate să îți dea un eventual tratament.
Iată foarte pe scurt doar câteva dintre riscurile comune:
- Preeclampsia și eclampsia: Acestea sunt afecțiuni caracterizate prin tensiune arterială ridicată și prezența proteinelor în urină. Pot afecta atât mama cât și fătul și pot cauza complicații grave, inclusiv insuficiență renală sau convulsii.
- Avortul spontan: În primele stadii ale sarcinii există un risc de avort spontan (pierderea sarcinii), care poate avea multiple cauze, de la anomalii cromozomiale sau probleme de sănătate ale mamei și până la influențe nefaste din mediul extern (un accident auto de exemplu).
- Nașterea prematură: Nașterea prematură, adică înainte de săptămâna a 37-a de sarcină, poate produce probleme de sănătate pentru copil, deoarece unele dintre organele sale pot să nu fie complet dezvoltate.
- Diabetul gestațional: Unele femei pot dezvolta diabet în timpul sarcinii, acesta fiind cunoscut sub numele de diabet gestațional. Acest lucru poate crește riscul complicațiilor atât pentru mamă, cât și pentru făt.
- Infecțiile: Riscul de infecții de tot felul, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau infecțiile respiratorii, poate fi crescut în timpul sarcinii din cauza modificărilor sistemului imunitar al femeii gravide.
- Anemia: Unele femei pot dezvolta anemie în timpul sarcinii din cauza cerințelor crescute de fier pentru dezvoltarea fătului și a circulației mărite a sângelui, iar dacă acest fier nu este suficient din alimentele consumate, trebuie luat din suplimente, prescrise neapărat de medic. Nici o viitoare mămică nu trebuie să ia fier la întâmplare, pentru că acesta în exces face mai mult rău decât bine.
- Sarcina ectopică: Aceasta este o situație în care oul fertilizat se implantează în afara uterului, cel mai adesea în trompele uterine. Este o situație gravă care necesită intervenție medicală imediată. Au existat și situații în care s-au născut copii sănătoși în urma unor sarcini ectopice, dar neapărat mama trebuie să apeleze de urgență la medicii specialiști.
- Probleme ale placentei: Probleme precum placenta previa (placenta se află în partea de jos a uterului și acoperă parțial sau total colul uterin) sau dezlipirea de placenta (placenta se desprinde prematur de peretele uterului) pot cauza sângerări severe și pot pune în pericol sănătatea mamei și a copilului.
Eu am avut preeclampsie, ceea ce mi-a și creat probleme la naștere, fiind în pericol de moarte în momentele respective.
Oh, imi pare rau! 🙁