Misterele fizicii, autor Richard Hammond – recenzie
Cartea originală apărută în mai multe ediții la DK (Dorling Kindersley Londra), ediția în limba română (a 2-a) apărută la Editura Litera, București 2018, traducerea de Teodor Julea
Există acum pe piață o mulțime de cărți pentru toată lumea. Pentru copii și adolescenți ideea rămâne valabilă, aceștia având la dispoziție de asemenea o varietate de titluri de unde pot să aleagă.
Enciclopediile au și ele locul lor în această uriașă ofertă de carte și au însemnătatea lor în a provoca curiozitatea copiilor și în a le dezvolta aptitudinile necesare pentru a învăța eficient.
Elevii află în timpul școlii, mai ales în perioada liceului, că fizica este o materie grea. O recunosc și profesorii, precum și experții în educație. Nu oricine poate să învețe fizică, pentru aceasta fiind necesare anumite „dotări” ale copilului, unele moștenite genetic, altele cultivate prin educația timpurie.
În plus, este obligatoriu pentru un copil ce vrea să facă performanță la fizică, să aibă și cunoștințe bune la matematică. De aceea an de an numărul elevilor de liceu care aleg să susțină examenul de bacalaureat la fizică scade, deși cei care-l susțin iau întotdeauna note foarte mari. Pentru că doar cei mai buni aleg fizica, o înțeleg și o stăpânesc.
Cu Misterele fizicii, această minunată carte scrisă de Richard Hammond, cele afirmate mai sus despre fizică, cum că ar fi grea, nu mai sunt adevărate. Fizica poate fi foarte plăcută și ușor de învățat, dacă un copil primește de timpuriu informații corecte și mai ales prezentate într-un mod foarte atractiv. Și asta v-o spune un profesor de fizică! Adică autorul articolului pe care tocmai îl citiți.
Chiar m-am întrebat când am primit cartea, ce mai poate oare să spună cineva despre fizică? Ce mistere mai pot fi găsite pentru a fi prezentate unor copii de școală gimnazială? Sau de liceu, de ce nu? Pentru că această carte este bine să fie citită și de liceeni, sau chiar de către părinții lor.
Poate fi citită de oricine, nu doar de cei de la profilurile reale. Și „umaniștilor” le-o recomand sincer, deoarece și ei trebuie să trăiască „cu picioarele pe pământ”. trebuie și ei să înțeleagă cum funcționează natura, universul.
Așadar Misterele fizicii „debutează” foarte interesant cu ceva … istorie, ceea ce o face din start plăcută și atrăgătoare. Aflăm că oamenii dintotdeauna au folosit fizica fără să știe măcar, înainte ca această să fie „inventată”, adică înainte să devină o știință de sine-stătătoare.
Și în zilele noastre toți oamenii folosesc fizica în folosul lor, iar majoritatea dintre ei nici măcar habar nu au de asta. Pentru că absolut tot ce folosim în viața de zi cu zi a fost studiat și inventat datorită științelor exacte (fizică, chimie, biologie, ajutate desigur de matematică).
După incursiunea în antichitate și în Evul Mediu, ajungem apoi și în zilele noastre. Fiecare etapă este prezentată prin intermediul marilor savanți din epocile respective: Aristotel, Arhimede, Copernic, Galilei, Newton.
La fiecare temă prezentată se dau foarte multe exemple, ușor de înțeles, pentru că fac parte din lumea noastră și le vedem sau le simțim zilnic. De exemplu, de ce mingea șutată de unii fotbaliști de top ia traiectorii curbe și astfel putem vedea goluri absolut fabuloase? Sau de ce putem merge pe bicicletă? De ce este cerul albastru?
Într-o carte scrisă de regretatul Stephen Hawking, el spunea cu umoru-i caracteristic că o formulă scrisă într-o carte va înjumătăți automat numărul de cititori, pentru că oamenilor obișnuiți nu le plac formulele.
Ei bine, se pare că Richard Hammond l-a citit pe Hawking, dar mai ales i-a aplicat sfatul, astfel încât în Misterele fizicii (găsești aici cartea) și de data asta nu mai e un mister, nu avem formule! Este o carte pe care oricine o poate citi cu mare plăcere, ca pe o poveste frumoasă despre natură și lumea în care trăim.
Richard Hammond este nu doar autorul acestei frumoase cărți, ci și un cunoscut jurnalist britanic, a cărui imagine sigur o știți de la emisiuni cum ar fi Top Gear. El a fost și în România și nu o singură dată, ca să filmeze episoade ale emisiunii, împreună cu colegii săi.
Așa că acum avem toate motivele să citim cartea scrisă de Richard Hammond și în acest fel să descoperim frumusețea și utilitatea fizicii, care, vrem nu vrem, este prezentă tot timpul în viața noastră.
Chiar tu nu ai putea să citești acum acest articol dacă nu ar fi fost atâtea și atâtea descoperiri în fizică, descoperiri ce au făcut ca viața noastră să fie acum așa cum este.
evaancutahamza a zis
O carte interesantă, care cred că i-ar fi utilă și Denisei, având în vedere că anul acesta a început să studieze și Fizica la școală. Mulțumesc pentru recomandare!
Claudia Vasilache a zis
cu drag! 🙂