Blondă în acțiune. De la freelancer la antreprenoare
Autor: Eva Anca Hamza (recenzie), editura Quarto 2023
Zilele trecute am avut parte de o frumoasă surpriză. Am primit cartea Blondă în acțiune de la însăși autoarea ei, Eva Anca Hamza, cu care sunt prietenă (doar virtuală, din păcate) de foarte mulți ani. E a doua carte scrisă de Eva. Despre prima, intitulată Alzheimer ți-am vorbit deja aici.
Dacă la prima mi-a luat mai mult timp să o citesc, de data aceasta am dat gata cartea în doar câteva ore. Pur și simplu nu am putut să o las deoparte și, sărbătoare fiind, am avut timpul necesar să o citesc dintr-o suflare. Acum am zis că să și scriu, ”la cald” câteva rânduri despre carte deși, sinceră să fiu, nu îmi e prea ușor.
Mi-aș dori să pot fi obiectivă dar, recunosc încă de la început că sunt implicată emoțional. Citindu-i cartea am avut senzația că porțile trecutului s-au deschis în fața ochilor mei și o mare parte din cele povestite le-am retrăit în minte.
Probabil că te vei mira citind asta, însă ceea ce poate nu știi este că între mine și Anca este o prietenie lungă, este o relație clădită în timp și chiar dacă doar virtuală, e o relație din aceea, știi, când doi prieteni trec alături prin viața, cu bune, cu rele.
Am parcurs cumva împreună același drum, de la freelancer la antreprenor. Mă rog, o parte din el, din momentul în care drumurile noastre s-au intersectat. Îi cunosc foarte bine durerile, tristețile, eforturile de a supraviețui unui online al începuturilor, nesigur și cu puține oportunități de câștig financiar. Dar și bucuriile reușitelor, cum sunt, spre exemplu, cea de acum, publicarea celei de a doua ei cărți.
Știu ce înseamnă să ai parte de ”prieteni binevoitori” care să îți sugereze că nu ai șanse să faci asta sau să-ți spună că asta nu e muncă adevărată. Sau să auzi comentarii cum că de fapt ce muncă faci până intr-acolo că doar stai acasă toată ziua. Acum munca de acasă este altfel înțeleasă însă, acum câțiva ani era ca și cum ai paria pe calul necâștigător.
În carte Anca descrie cu umor și lejeritate tot parcursul acesta. Nu intră în multe amănunte. Nici nu cred că ar fi fost cazul deoarece ideea pe care cartea ei vrea să o transmită este aceea că, atunci când vrei și îți este și destinat să fie, drumurile ți se deschid și dorința ți se realizează. Și că dacă îți dorești să trăiești din scris, uite să se poate și la noi.
Cartea Ancăi nu e o carte de dezvoltare personală sau motivațională. Cel puțin nu în formatul clasic. Practic e povestea unei părți din viața ei, cea profesională. Cum spuneam, e scrisă cu umor și într-un stil care se citește ușor și care, la final te face să afirmi, sigur pot și eu!
Cartea o poți comanda de AICI
Da, trasmite multă pozitivitate, deși, să știi că a porni pe un astfel de drum nu e de ici colo. Presupune efort, renunțări, stres, poate uneori lacrimi, timp investit în a învăța altceva, timp pe care îl sacrifici din cel pe care ai fi vrut să îl petreci cu familia, tenacitate, adaptabilitate. Un lucru e clar, a lucra de acasă nu e chiar pentru oricine și Anca explică foarte bine toate astea, în cartea ei.
În spatele a ceea ce Anca a reușit să realizeze acum stă foarte multă muncă, foarte mult sacrificiu și, dacă nu îți vine să crezi asta chiar și după ce citești capitolul cu dezavantajele muncii de acasă, îți pot confirma eu pentru că, pe de o parte îi știu parcursul și pe de alta, experimentez și eu libertatea de a lucra de acasă.
Te asigur că tot ceea ce a scris în carte e chiar povestea ei de viață, că tot ce a acolo e autentic, nu e nimic ”cosmetizat”. Și mai vreau să știi că așa e Anca, o blondă mereu în acțiune, mereu cu dorința de a face ceva, de a lucra. E o blondă optimistă, un prieten care știe să îți fie mereu alături cu o vorbă bună, cu un sfat. O blondă cu simțul umorului și talent la scris.
Nu pot decât să mă bucur foarte mult că a reușit în sfârșit să facă ceea ce și-a dorit, să lucreze de acasă și să câștige suficient de mult încât să nu mai fie nevoită să se angajeze undeva. Și mai ales că a văzut imposibilul devenit posibil, adică să devină autor publicat. Visul care cândva părea imposibil a devenit realitate. Și, la cum o cunosc eu, sigur ne mai pregătește și alte suprize tocmai pentru că este mereu și veșnic o ”blondă în acțiune”.
Îți recomand cartea chiar dacă nu ești genul de persoană care ține neapărat să devină asistent virtual sau să lucreze de acasă. Poate fi povestea de viață care te inspiră, care te motivează să crezi în tine și în visurile tale, indiferent cât de nebunești și de irealizabile ți se par în acest moment. La urma urmei totul depinde de tine să le vezi devenind realitate. Povestea Ancăi te poate doar motiva să și treci la acțiune. Ei, ce mai aștepți? 🙂
evaancutahamza a zis
Wow, mi-ai adus zâmbete și lacrimi! Nici nu știi cât de binecuvântată mă simt să te pot numi prietenă de atâția ani! Mă bucur tare mult că ți-a plăcut cartea. Îți mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase!
Claudia Vasilache a zis
Vezi ca eu nu am scris in recenzie ca mi-au dat lacrimile cand am citit cartea. Acu ma faci sa recunosc, citind comentariul, ca na, iar m-am emotionat <3 Si eu iti multumesc pentru tot, pentru toti anii astia petrecuti virtual impreuna, la bine si la greu <3