3 filme cu lecții de viață pe care să le vezi împreună cu familia
Până anul trecut cam pe vremea asta noi nu aveam abonament la Netflix. Ne utam rar la televizor, mai mult Cris la canalul favorit de desene animate și eu la unele emisiuni de tip show culinar. Odată cu pandemia și statul mai mult pe acasă, cu mulțimea de știri negative și stresante am zis că nu strică să ne abonăm măcar o lună, de probă, la Netflix.
Și din luna de probă s-a făcut anul de probă și e clar că nu vom mai renunța la abonament. Acum mulți ani în urmă eu eram mare amatoare de filme și-mi plăcea să urmăresc des la televizor sau cinema. Între timp la TV au tot început să se repete filmele iar Cinema la noi în oraș nu mai este așa că am renunțat la această plăcere. Am rămas doar cu cititul.
Acum, de cândam redescoperit cinematografia ce să zic… cititul a rămas undeva pe locul doi. Recunosc că parcă e mai relaxant să vezi un film mai ales când o faci la ore la care cititul presupune efort. Adică după ce adoarme cel mic care e curios din fire și ”își baga și el nasul” în ecran. Cred că nu sunt singura care pățește așa atunci vrea să vadă un film care nu e ”de familie”
Vreau să vă recomand câteva filme pe care le-am văzut împreună cu băiețelul meu care are 10 ani. O parte dintre filme sunt recomandate pentru vârsta de 13 ani dar cum le-am văzut consider că sunt ok și pentru copii mai mici, cum ar fi pentru vârsta de 10 ani.
Cum sunt mai multe de povestit am să fac o serie de articole să să grupez filmele recomandate în funcție de genul lor ca să vă fie mai ușor să vă orientați.
O parte dintre ele le-am văzut chiar cu gândul de a-i oferi alternative de gândire dacă pot să mă exprim așa sau lecții de viață. Nu știu cât a înțeles el din intenția mea și din filme dar cert e că și lui i-au plăcut și le-a urmărit cu interes.
Așa că astăzi o să vă dau 4 titluri de astfel de filme cu 4 filme pe care le pot considera exemple de lecții de viață.
1.Doctorul african
Acest film este considerat genul comedie/dramă. E drept că sunt unele scene care te amuză însă nici vorbă să fie comedie. Este un film după o poveste adevărată, povestea unui doctor din Congo, Seyolo Zantoko, venit la studii în Franța și care nu-și mai dorește să se întoarcă în țara natală. Pentru a putea profesa însă pe teritoriul francez are nevoie de o slujbă ca mai apoi să obțină și cetățenia.
Singurul loc de muncă pe care îl găsește este într-un sat de lângă Paris, Marly-Gomont. Doctorul își aduce cu el și familia, soția și cei 2 copii ai lui, o fată și un băiețel, cel care spune povestea peste ani și care nu este nimeni altcineva decât rapperul francez Kamini Zantoko.
Acțiunea se desfășoară în anii 75 așa că vă puteți, cred, imagina situațiile în care sunt puși membrii familiei Zantoko din cauza diferențelor de culoare a pielii și cam cât de greu le-a fost să se integreze în mica comunitate a satului.
2.Îmblânzitorul de vânt
Este povestea adevărată a unui băiețel care, prin inteligeța și tenacint și curentul electric și, din materiale reciclate reușește să improvizeze o turbină care să-i ajute să irige pământul și să cultive cele necesare traiului.
Este genl de film care ne redă încrederea în generațiile viitoare și scoate în evidență importanța educației copiilor. Este în același timp și o lecție de viață pentru copiii răsfățați de pe la noi care au de toate și ntatea lui reușește să-și salveze poporul de la foamete. Titlul original este ”The Boy Who Harnessed the Wind” și ne spune povestea reala a lui William Kamkwanba, un copil din Malawi care, în ciuda condițiilor precare de trai, mare iubitor de învățătură reușește să se folosească de cunoștințele acumulate fie în școală, fie pe cont propriu pentru a-și salva satul de la foamete.
Acesta descoperă în biblioteca școlii o carte despre morile de vâu mai știu să prețuiească ceea ce părinții cu drag și efort le oferă.
3.Povestea unui campion
”Povestea unui campion” este un film produs în anul 2009 și care o are în rolul principal pe îndrăgita actriță americană Sandra Bullok. Filmul ne spune povestea adevărată a lui Michael Oher, un adelescent afro-american, analfabet și supraponderal.
Provine dintr-o familie dezorganizată din Memphis în care tatăl a fost ucis iar mama, dependentă de droguri rămâne să cească 13 copii. Michael este plasat de 6 ori în diferite familii adoptive în care, din păcate nu reușește să de adapteze și mereu fuge de acasă.
Norocul dă însă peste el și viața i se schimbă atunci când îi întâlnește pe soții Leigh Anne și Sean Touhy, o familie bogată de albi din Memphis care îl îndrăgesc și îl și adoptă oferindu-i multă iubire și compasiune plus o educație corescpunzătoare.
Deși cu rezultate proaste la învățătură din cauza lipsurilor acumulate în copilărie, Michael reușește să treacă, cu ajutorul lor peste lipsa încrederii în sine și devine capabil să-și valorifice talentul înnăscut. Calitățile acestuia, agilitatea, viteza, conștiinciozitatea combinate cu forța fizică pe care o are îl aduce în atenția multor cluburi sportive de fotbal american ajungând să joace în echipa Baltimore Evens, Devine astfel un cunoscut jucător de fotbal profesionist, curtat de multe cluburi.
Pe băiețelul meu l-a impresionat foarte mult acest film, povestea lui Michael și mai ales felul în care acesta a jucat. Privirea lui blândă și nefericită nu a putut-o uita multă vreme.
Filmul este o lecție de viață despre curaj, tenacitate, iubire, dorița de a reuși în viață. Merită să-l vizionați negreșit!.
Vinerea viitoare o să vă povestesc despre alte filme pe care le puteți viziona împreuna cu familia. De data asta vom schimba registrul și vă voi recomanda 3 comedii numai bune de vizionat în familie.
evaancutahamza a zis
Nu am văzut niciunul dintre aceste filme. Mulțumesc pentru recomandare!
Claudia Vasilache a zis
cu drag!