Tarotul pe înțelesul tuturor. Subtitlu: Învață cum să citești și să interpretezi cărțile
– autor Kim Arnold, editura Prestige
Dacă îmi citești articolele cu regularitate, deja știi, că de ceva timp, am început să fiu pasionată de Tarot. A început totul dintr-o joacă și mai mult ca o curiozitate. Și eu, ca și mulți alții priveam tarotul ca pe ceva ”interzis”, ceva care ține de mistic, de divinație și că, deh, cine îl practică, e conectat, ca să mă exprim elegant, cu ”alte dimensiuni spirituale”.
Ei bine, cumva, deloc întâmplător, sunt sigură, tarotul a ajuns la inima mea de pe o altă direcție. Și, cum sunt pasionată de tot ce ține de psihologie și dezvoltare personală și spirituală, imediat am ”ciulit urechile”, cum s-ar zice și am început să caut din ce în ce mai multe informații despre tarot.
Prima mea carte despre tarot pe care mi-am comandat-o a fost chiar cartea lui Georges Colleuil, intitulată Tarot. O viziune filozofică și terapeutică a tarotului de Marsilia. Fascinantă carte, fascinant conceptul lui Georges Colleuil, Referențialul Arhetipurilor Personale care este o enumerare de calități personale la care ne putem raporta permanent și în care se folosesc, pentru asta, cărțile de tarot. Adică, tarotul nu este folosit pentru divinație ci pentru autocunoaștere, pentru introspecție.
Întâmplarea (deși nimic nu e întamplător în viață) a făcut ca imediat după ce mi-am comandat cartea, să primesc cadou un set de cărți de tarot. Doar că acestea nu erau de la Tarotul de Marsilia, cel folosit de Georges Colleuil ci de la o altă variantă de tarot, Raider- Waite. Cartile, adică imaginile simbolice de pe ele sunt ușor diferite, ba chiar și semnificațiile, uneori.
Am considerat această coincidența un semn să merg înainte pe calea asta și să aflu mai multe despre tarot așa că mi-am mai comandat o carte de la Libris, cea despre care o sa-ți vorbesc acum. Sinceră să fiu, inițial aveam intenția să comand altă carte despre tarot dar în ultimul moment m-am răzgândit și am ales-o pe aceasta și vreau să zic ca nu regret nicio secundă alegerea făcută. Nimic nu e întamplător în viață, nu-i așa?
Dacă prima carte, cea a lui Georges Colleuil mi s-a părut fascinantă dar cumva parcă ”prea mult” pentru un începător în ale tarotului, ca mine, aceasta, a lui Kim Arnold e perfectă pentru nevoile unuia care face primii pași în a înțelege tainele tarotului.
Cartea oferă cititorului fix ceea ce promite în titlu, adică explicarea tarotului pe înțelesul tuturor și te învață cum să citești și să interpretezi cărțile, făcând asta într-un mod simplu și accesibil celui care nu știe prea multe despre acest subiect.
Cartea este împărțită în 3 mari părți, structurate, la rândul lor în mai multe capitole iar la început are o parte introductivă în care autoarea ne explică câteva reguli de bază de care să ții cont atunci când vrei să lucrezi cu cărțile de tarot, de la cum alegi pachetul și până la responsabilitatea pe care o ai atunci când faci o citire.
Partea 1 are 3 capitole dedicate celor 22 de cărți ale Arcanei Majore, partea a doua are, la fel, 3 capitole, dedicate de data aceasta cărtilor din Arcana Minoră iar în partea a treia, intitulată și ”Punând totul cap la cap”, aflăm cum se lucrează efectiv cu ele adică: cum se amestecă cărțile, cum se așează. Sunt date, evident, și exemple de etalări, cu explicațiile necesare pentru a le înțelege și folosi în citiri.
Spre exemplu, autoarea ne spune, la începutul cărții, că alegerea unui pachet de cărți de tarot cu care să lucrezi ține foarte mult de preferințele tale. Pe piață sunt foarte multe opțiuni de astfel de pachete și foarte multe au la bază modelul de tarot Raider Waite care a apărut în anul 1910 și ale cărui imagini sunt foarte des folosite în tarotul modern.
Ea chiar recomandă pentru un începător varianta Raider Waite deoarece ”cărțile sunt clare și concise, pline de informații și de culoare, posibilitățile de interpretare ale imaginilor fiind infinite.” In plus, informațiile sunt ușor de extras iar majoritatea site-urilor de tarot își bazează informațiile pe aceste cărți.
Totuși, dacă acest tip de cărți de tarot nu te atrag, poți alege altceva. Totuși există un criteriul principal după care faci alegerea, acela al culorii. Imaginile să fie cât mai colorate iar cărțile din Arcana Minoră să aibă imagini, nu doar numere.
Acesta este doar un singur exemplu din multitudinea de alte informații foarte utile pentru un începător și sinceră să fiu mi-ar fi plăcut ca aceasta să fi fost chiar prima carte de tarot citită pentru că aș fi avut și mai multă claritate chiar de atunci.
Mi-a plăcut foarte mult cartea am învătat foarte multe din ea și încă învăt ba chiar o folosesc zilnic pentru a duce la bun sfârșit o provocare de analiză introspectivă pe care am preluat-o de la o prietenă dragă, pasionată și ea de tarot, de la care am și aflat că acesta se poate folosi nu doar pentru divinație ci și pentru dezvoltare personală. Dar, despre această provocare și concluziile de după ce am dus-o la capăt, poate că am să povestesc altă dată.
O să închei aici recenzia acestei minunate cărți cu recomandarea că, dacă și tu ești interesat să înveți să lucrezi cu tarotul să-ți comanzi cartea pentru că te va ajuta foarte mult la început și, sunt sigură că și mult timp după aceea.
evaancutahamza a zis
Sigur e o carte care merită citită de către cei pasionați de tarot.
Claudia Vasilache a zis
Daa! Mie mi-a placut mult!