Bebelușul refuză mâncarea? Iată 4 cauze posibile!
Hrana este importantă pentru fiecare om în parte, așa că bebelușii sunt supravegheați atent atunci când mănâncă pentru c o alimentație adecvată asigură o dezvoltare fizică și psihică armonioasă.
Atunci când aceștia refuză sânul bogat al mamei, biberonul cu lapte sau bolul cu cereale, stresul și panica se instalează brusc în sufletul părinților care nu înțeleg ce se petrece cu cel mic. Este el alintat, suferă de vreo boală sau, pur și simplu, nu are chef să mănânce pentru că este leneș la acest capitol?
Indiferent de motivele care-l determină să nu mănânce, trebuie să știi că este de datoria ta să faci tot ce îți stă în putință pentru a-i oferi o hrană de calitate fără însă să-l obligi să o înghită. Până la urmă, la fel ca orice adult, copiii au și ei dreptul să nu dorească să mănânce la orice oră.
Ai grijă însă să nu te enervezi din cauza mofturilor bebelușului, să-i oferi un lapte de calitate pe care-l poți găsi aici și să îi faci analizele medicale dacă suspectezi că ar putea fi bolnav.
Bebelușul refuză mâncarea? Iată 4 cauze posibile!
- Uneori copiii care sunt alăptați devin nervoși când sunt puși la sân și încep să protesteze. De exemplu, vei vedea că bebe nu reușește să se hrănească, așa că începe să se agite și să te enerveze chiar. În acest caz, ar trebui să știi că e posibil ca tu să greșești și să nu-l pui corect la sân. Încearcă să-l așezi într-o poziție optimă de alăptare, cât mai aproape de sursa de lapte natural, cu bărbia pe sânul tău;
- Dacă te grăbești și încerci să-i oferi mâncare într-un ritm mai rapid decât este el obișnuit, atunci te poți trezi că bebe refuză categoric să mănânce, indiferent că este vorba despre lapte praf de la sau despre legumele și fructele din bolul său. Dacă ești prea tensionată, bebe va simți și iarăși va refuza să mănânce, așa că relaxează-te și nu consideră acest moment ca pe unul stresant și obositor, ci, din contră, ca pe ceva plăcut, care te va lega și mai mult de micuțul tău;
- Diversificarea poate veni cu refuzul bebelușului de a mânca altceva decât laptele din biberon sau de la sân. Nu este obișnuit cu alimentele solide, așa că strâmbă din nas, întoarce capul, se agită, dă peste castronel. În acest caz, copilul poate să refuze mâncarea pe care i-o oferi pentru că nu are vârstă necesară, îl dor dintișorii, simte mâncarea prea rece sau prea caldă sau nu-i place consistența fructelor și legumelor. Ai grijă la toate aceste lucruri și nu îl obliga să le mănânce;
- Dacă bebe a fost alimentat la sân o perioadă lungă, iar între timp ai început să-i dai lăptic cu biberonul, atunci s-ar putea să facă mofturi la mâncare. E drept că pleci la serviciu și nu mai poți să-l alăptezi, așa că e imperios necesar să se hrănească cu biberonul. Nu uita să verifici tetina care poate fi prea mare pentru gurița sa și să o înlocuiești cu una mai mică, potrivită.
Uneori poți folosi câteva trucuri magice și să-l păcălești pe micuț să se hrănească oferindu-i un castronel colorat și o linguriță cu diferite imprimeuri. Vei vedea că va fi atras de acestea ca prin minune și că apetitul pentru mâncarea din farfurie va crește rapid. Ai putea să-l stimulezi așezându-l la masa de familie, alături de ceilalți membri sau să-i cumperi un scăunel potrivit pentru începutul diversificării;
În concluzie, atunci când micuții refuză să mănânce, este important să vezi care este cauza acestor mofturi și să remediezi rapid situația. Trebuie să adopți o atitudine relaxată, împăciuitoare, să ai un glas calm, iubitor, iar gesturile tale să nu fie unele care să arate că ești nervoasă și nerăbdătoare să termini.
Copiii simt ușor starea de tensiune a mamei, așa că ai putea să te trezești că, indiferent de insistențele tale, aceștia să refuze în continuare laptele sau alimentele solide.
evaancutahamza a zis
Ca norocul, eu nu am avut probleme cu Denisa, dar cunosc cazuri în care chiar s-au chinuit cu mâncarea la bebeluși. Foarte util articolul tău.
Claudia Vasilache a zis
Chiar ca noroc. Eu am avut un bebelus dificil… greu cu el…