Poveste dintr-o sticlă de parfum (recenzie)
de Adrian Petru Stepan, Editura Lebăda Neagră, Iași 2023
Iată că de curând a apărut un nou roman al talentatului scriitor timișorean Adrian Petru Stepan, roman care are darul să te facă să nu mai lași cartea din mână. Nu știu dacă ați mai citit cărți ale acestui foarte interesant scriitor, dar eu, care am citit câteva (Piața Romanilor & De la Sheherzada la Osama Bin Laden) aștept întotdeauna noile sale apariții, deoarece sunt cărți din care efectiv ai ce învăța.
Poate că norocul, sau providența sau destinul au făcut ca domnul Adrian Petru Stepan să trăiască în Timișoara, la fel ca mulți alții dintre locuitorii frumosului oraș de pe Bega, însă munca a fost elementul care l-a făcut pe el să cunoască atât de multe despre istoria acestui fascinant oraș, urbe care apare în toate romanele sale de ficțiune. Scriitorul este extrem de bine documentat în ceea ce privește istoria orașului și folosește cu inteligență acest lucru în fiecare roman, pentru a „țese” de fiecare dată câte o poveste captivantă.
Timișoara este un oraș cu o istorie fascinantă, fiind de-a lungul vremurilor sub mai multe stăpâniri, este un oraș în care trăiesc multe etnii și multe neamuri, este un oraș ce aparține Europei Centrale, dar și celei Orientale, la fel cum este și un oraș cu multe influențe orientale de-a dreptul, fiind o perioadă și sub dominație turcească. Putem spune fără să exagerăm că Timișoara este la granița dintre occident și orient, atât geografic, cât mai ales și cultural.
Interesant este și cum au trăit împreună o multitudine de etnii și cum fiecare a adus o parte din cultura ei și a pus-o în creuzetul mai mare al culturii timișorene, rezultând astfel un oraș unic nu doar în România, ci poate și în Europa.
Poveste dintr-o sticlă de parfum este un roman cu de toate. Este un roman polițist, am putea spune cu siguranță, după derularea aventurilor pe un anumit plan. Dar este și un roman de dragoste, în alt plan, care ajunge să se intersecteze cu primul menționat. Iar ca orice roman al lui Adrian Petru Stepan, este și un roman istoric, deoarece poți afla file din istoria Timișoarei, lucruri pe care cu siguranță că nu le-ai aflat din altă parte. Mai apare desigur și o componentă politică ce se leagă și de Orientul Mijlociu, zonă fierbinte a lumii care mereu aduce evenimente negative de obicei în toate emisiunile de știri.
România, în vremea regimului comunist a avut o politică externă foarte activă și de mare eficiență diplomatică în ceea ce privește Orientul Mijlociu: pe de o parte am avut relații foarte bune cu Israelul, iar pe de altă parte am avut de asemenea relații foarte bune și cu țările arabe din zonă. Acum „cuceririle” diplomatice ale acelei perioade s-au cam risipit și nu numai în ceea ce privește relațiile cu țările arabe, dar și cele cu alte țări ale lumii. Nu v-aș fi pomenit acestea dacă nu ar fi avut legătură și cu romanul de care vă vorbesc.
Un tânăr care încă nu a împlinit 18 ani este eroul poveștii, el urmând să ajungă în viitor mare diplomat. Și tot el va trăi și o incredibilă poveste de dragoste cu o evreică intelectuală, o tânără absolut deosebită, ei întâlnindu-se unde altundeva decât în Timișoară multietnică și multiculturală. Iar ca în orice carte de acțiune, putea să lipsească și goana pentru găsirea unei comori fabuloase?
Vă recomand sincer acest roman, care reprezintă o lectură plăcută, stilul domnului Stepan fiind efectiv un stil frumos de a scrie, un stil care seamănă și cu poveștile captivante ale copilăriei, dar și cu cel din tratatele de istorie pe alocuri. Este o carte care mă duce de fiecare dată cu gândul la Timișoara, pe care am vizitat-o cândva, dar pe care îmi doresc să o mai vizitez.
evaancutahamza a zis
Și mie mi-a plăcut enorm acest roman, ca de altfel toate romanele autorului.
Claudia Vasilache a zis
ma bucur ca ti-a placut 🙂