78 trepte de înțelepciune.
Subtitlu: O călătorie către cunoașterea de sine ghidată de tarot.
Autor – Rachel Polack, editura Vellant
Despre pasiunea pe care am făcut-o pentru Tarot cred că știi deja, dacă mi-ai urmărit postările anul trecut. Aceasta nu este prima carte despre tarot pe care o comand de la Libris. Am mai povestit deja despre Tarot. o viziune filosofică și terapeutică a tarotului de Marsilia, scrisă de Georges Colleuil precum și despre Tarotul pe înțelesul tuturor scrisă de Kim Arnold.
Credeam că mă voi opri aici cu achiziționat cărti despre Tarot însă, întâmplarea a făcut să văd recomandări bune despre această carte, 78 de trepte de înțelepciune. O călătorie către cunoașterea de sine ghidată de tarot care a fost recent tradusă și la noi, la editura Vellant. Așa că mi-am comandat-o și pe aceasta și astăzi vă îți spune părerea mea în această scurtă recenzie.
Încă din prefața cărții aflăm că 78 trepte de înțelepciune a fost inițial publicată în 2 părți, în 1980 și 1983. Când a apărut prima ediție era o carte de tator total diferită de celelalte apărute până atunci. Nu era o listă cu formule de prezicere a viitorului, nici o colecție de diagrame oculte și referințe mistice. Din contra, se concentra pe citiri nu ca preziceri ci ca o modalitate de descoperire a sinelui și a minunilor spirituale ale vieții.
E posibil ca succesul atât de mare al acestei cărți să se fi datorat faptului că, în momentul în care a scris cartea, autoarea, Rachel Polack a ținut cont de trăsăturile cititorului ideal. Și-a pus mereu întrebarea: oare va reuși cititorul cărții să înțeleagă ce scriu? Și, când a făcut asta a avut în vedere un public format atât din oameni familiarizați cu idei spirituale și noțiuni de psihologie cât și persoane care să nu țtie nimic despre aceste noțiuni dar care să poată lua ceva folositor din ce scrie în care și aplica în viața lor de zi cu zi.
Și provocarea ei cea mai mare a fost să nu plictisească primul grup dar nici să îl zăpăcească pe al doilea care să nu mai înțeleaga chiar nimic. Așa că, a scris cartea având 2 întrebări în minte:
- oare cineva ar putea urmări ce sriu aici fără anumite cunoștințe de dinainte?
- îi va mișca pe cei ce cunosc deja anumte doctrine și tradiții?
Mi s-a părut modul ideal de a scrie o carte, pornind de la nevoile cititorului și punându-l cumva pe acesta în prim plan. Drept urmare a ieșit într-adevăr o carte fascinantă care poate fi citită atât de cineva începător în ale tsrotului și fără prea multe noțiuni în ce privește spiritualitatea precum și de către cineva care deja nu mai este la început în aceste domenii.
Informația din carte este împărțită în 3 părți mari, primele 2 fiind dedicate cărților de tator care formează Arcana Majoră, respectiv Arcana Minoră și ultima parte este dedicată etalărilor.
Din capitolul introductiv al primei părți putem afla și câteva informații despre originele tarotului, despre diferitele variante ale acestuia precum și cateva noțiuni despre arta divinației. Continuă, apoi, cum era de așteptat, cu descrierea semnificației fiecărei cărți care face parte din Arcana Majoră.
Descrierile cărților precum și alte considerente referitoare la simbolurile acestora sunt scrise într-un stil fascinant, cursiv, care te duce cu gândul mai degrabă la o poveste frumoasă a cărei continuare abia aștepți să o citești și, în felul acesta nu-ți mai vine să lași carte din mână.
La fel se întâmplă și cu descrierile cărților care compun Arcana Minoră, aici însă, poveștile despre fiecare fiind totuși mai scurte. E și normal cumva. Aceste cărți nu sunt atât de pline de simboluri și nu reprezintă neapărat arhetipuri așa cum se întâmplă în cazul celor din Arcana Majoră.
Mi-ar fi foarte dificil să vorbesc despre felul în care sunt făcute aceste desscrieri. Nu ar avea rostul să fac asta acum, aici. Va fi necesar să citești și tu cartea dacă te pasionează Tarotul. Vreau doar să mai adaug că perspectiva din care sunt scrise aceste descrieri nu este una care privește cărțile de tarot neapărat ca o metodă de divinație cât mai degrabă ca ajutor pentru introspecție, pentru cunoașterea de sine.
O să dau totuși un mic exemplu, care mi s-a părut fascinant, și am să iau, pentru asta, 6 de Monede, o carte din Arcana Minoră deoarece acestea sunt de obicei descrise mai succint, mai degrabă fiind legate de cuvinte cheie și descrieri seci.
Se spune că 6 de monede este una dintre cele mai complexe cărți ale Arcanei Minore. La prima vedere, 6 de Monede sugerează ideea de generozitate, de a împărți, de caritate. Însă, dacă privim cu mai multă atenție imaginea putem vedeam alte sugestii subtile, pe care le detaliază foarte frumos Rachel Polack în cartea sa. Așa că acest 6 de monede poate sugera, într-un mod mult mai subtil, să oferim oamenilor ceea ce sunt capabili să primească.
Majoritatea oamenilor, ne spune Rachel Polack își măsoară inconștient gradul de dăruire în funcție de ceea ce se așteaptă de la ei și evită să dăruiască ceva ce ar putea să fie inconfortabil pentru celalalt. Pe de altă parte, pentru a oferi în mod conștient ceea ce are celalalt nevoie și-i poate folosi, nu ceea ce acesta crede că-și dorește, e nevoie să fi ajuns la un mare grad de autocunoaștere și de înțelegere a psihologiei umane, în general.
Puțini oameni reușesc să ajungă, din păcate, la acest nivel înalt de dăruire. Marea majoritate a celor care cred că știu ce-și doresc alții nu fac decât să proiecteze propriile cerințe și temeri asupra persoanei căreia îi dăruiește acel ceva.
Negustorul din imaginea lui 6 de monede poate fi interpretat ca fiind forța vieții care nu numai că ne oferă ceea ce avem nevoie și putem primi, dar, uneori ne și poate copleși cu revelații spirituale (deși nu face asta, de obicei).
Mi s-a părut foarte interesantă interpretarea acestei cărți. Complexă, subtilă. Doar citind descrierea m-a ajutat să înțeleg mai mult decât credeam sau mă așteptam să găsesc scris despre o carte de tarot. La urma urmei, e doar o carte de tarot, nu? Ei bine, uite că poate fi și o lecție de viață. Și asta e doar unul dintre exemplele sau motivele pentru care să-ți dorești și tu să te deschizi spre a studia tarotul. Cum spuneam și în articol de aici, tarotul este o cale spre subconștietul nostru și nu neapărat o artă divinatorie așa cum mulți cred.
O am și eu în wishlist, o voi lua cât de curând. Mulțumesc pentru recomandare! Chiar sunt nerăbdătoare să o citesc.
ma bucur ca ti-a placut recomandarea mea de azi 🙂