Ce sunt testele PISA și la ce folosesc
Acest articol mi-a fost inspirat de una dintre întrebările primite de la voi, în care se prezentau datele, dar mai ales concluziile trase în urma interpretării rezultatelor unor teste PISA. Ceea ce era îngrijorător, nu la noi în țară, ci și în alte țări mult mai dezvoltate decât noi, era faptul că elevii, tinerii (dar cred că și adulții) au mari probleme cu gândirea critică. Adică nu pot să „gândească cu propriul lor creier”, ci așteaptă ca mereu alții să facă asta în locul lor.
Am fost întrebat ce știu despre aceste teste PISA (Programme for International Student Assessment – Program Internațional pentru Evaluarea Elevilor/Studenților) și, văzând interesul pentru subiect m-am documentat în continuare că să vă dau mai multe detalii.
Ce trebuie să știi despre testele PISA
În primul rând trebuie știut faptul că pentru testele PISA NU te pregătești, ca pentru examene de exemplu. Nu te apuci să înveți ca pentru Examenul de Capacitate sau pentru Bacalaureat.
Testele PISA se dau ca să „fotografieze” nivelul din acel moment al învățământului dintr-o țară.
Este ca și cum toți oamenii care trec pe stradă într-un anume loc pe parcursul unei zile ar fi cântăriți, ca să se vadă, după greutatea lor, care este nivelul de sănătate (obiectiv) al unei populații. La noi cred că media ar fi peste greutatea normală, ceea ce ar explica și de ce sunt atât de mulți bolnavi în general sau de ce nivelul afecțiunilor cardio-vasculare este destul de ridicat.
În al doilea rând, aceste teste PISA se dau doar în unele școli, alese ca să reprezinte întregul sistem de învățământ. Nu se dau doar în școlile de elită (am vrea noi, ca să „fentăm” sau să „îndulcim” realitatea, cum e obișnuit românul), ci la multe tipuri de școli din toate mediile (urban, rural).
În al treilea rând se urmăresc mai multe aspecte ale educației cum ar fi științe, matematică, citire, deosebirile dintre băieți și fete sau amprenta mediului social asupra performanțelor elevilor.
Cum stăm noi, românii, la testele PISA?
Din păcate noi, românii stăm prost la toate capitolele și nu cred că ar trebui să ne consoleze faptul că sunt și alte țări mai dezvoltate ca noi care stau prost.
La testele PISA nu există „note de trecere”, acestea fiind niște teste statistice. Pur și simplu afli dacă ești peste medie sau sub medie. Adică poți compara sistemul tău de învățământ cu cel din alte țări, ca să vezi cât de performant ești.
Concret, în cazul nostru la științe și la matematică s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire față de 2006, dar rămânem în continuare mult sub medie. La celelalte aspecte nivelul a rămas staționar.
Ce mai spun aceste teste? De exemplu că fetele sunt în general mai silitoare decât băieții, dar aceștia sunt mai buni la științe. Îngrijorător este faptul că aproape jumătate dintre tineri sunt analfabeți funcționali, adică știu literele și știu să citească, dar degeaba citesc pentru că nu înțeleg ceea ce au citit. Adică de când au început să citească fraza și până când o termină, uită ceea ce au citit precum și înțelesul. Cum poate oare un astfel de tânăr să urmărească sau să elaboreze o argumentare logică?
Cum stau alte tări la testele PISA?
Țări precum Coreea de Sud, Japonia, China, Vietnam, Canada și Finlanda sunt mereu în top. Se știe că aceste țări acordă o importanță deosebită educației, elevii sunt foarte muncitori iar profesorii respectați și plătiți bine.
Australia, Statele Unite, și țările din Europa Occidentală sunt pe la mijloc. Și Italia e pe acolo, cu discuția că regiunile sale sudice stau foarte prost, ca noi.
Rusia e ușor sub medie, probabil pentru că a moștenit și mai are încă un sistem bine pus la punct, de pe vremuri.
Bulgaria, Turcia, Brazilia, alte țări din America de Sud și Centrală, țări în curs de dezvoltare în general, stau foarte prost, mult sub medie. Ca și România de altfel. Probabil că nesfârșitele tranziții au distrus chiar viitorul acestor țări!
Dacă am compara clasamentele corupției și al furtului din banii publici cu cel al testelor PISA, pentru toate țările, ce credeți că am găsi? Ghici ciupercă ce-i…
Sper ca acest articol să vă fi lămurit cât de cât referitor la testele PISA. Dar, dacă mai aveți întrebări vă rog să le lăsați în comentarii și mai discutam pe această temă.
evaancutahamza a zis
Când aud de orice ține de învățământ, mă zburlesc, nu alta. Noi stăm nu prost, ci extrem de prost în întregul sistem educațional, din păcate. Și chiar recent vorbeam cu mama mea, care este profesoară, că nu știm încotro ne îndreptăm în ceea ce privește școala. Dincolo de întreaga programă și tot ce înseamnă sistem de învățământ, este și o lipsă acută de profesori la materiile de bază.
Iar referitor la ce ziceai, că testele PISA nu se dau doar în școlile „de elită”, mi se pare nu doar firesc, ci absolut necesar să fie așa, pentru că nu alea reflectă realitatea, de fapt.
Claudia Vasilache a zis
Mda, realitatea nu e una prea placuta, din pacate 🙁