Istanbul, orașul imperial – John Freely,
Editura Trei, București 2017, traducere de Ondine-Cristina Dăscălița
„Cea mai potrivită carte de luat cu tine când pleci să explorezi cel mai fascinant oraș al lumii” scrie chiar pe prima copertă și este un citat din Scotsman. Alte aprecieri elogioase ale cărții apar pe cea de-a patra copertă și te incită să o citești. Și crede-mă că ai ce citi.
Este exact genul de cărți după care eu mă dau în vânt, adică acele cărți de cultură generală din care ai ce învăța, care prezintă locuri, istorie, geografie, cultură și civilizație. Iar cartea lui John Freely le are pe toate la un loc. Dar cine este autorul? Nu o să îți vină să crezi, dar el a fost mai întâi în marina Statelor Unite, unde a intrat la 17 ani. Ultimele luni ale celui de-al doilea război mondial l-au prins într-o unitate de… comando, ce a acționat în China și Birmania (acum Myanmar).
După război s-a dedicat fizicii. A obținut un doctorat și a lucrat chiar și la celebra universitate Oxford, pentru ca mai apoi drumul lui să treacă și prin Turcia. Aici a petrecut mulți ani lucrând la Universitatea Bogazici (adică Universitatea Bosforului) din Istanbul. Este una dintre cele mai valoroase universități din Turcia.
Din câte cunosc eu chiar mulți studenți români au obținut burse pentru a studia și cerceta acolo. Dacă ești student, poți să iei foarte în serios oferta turcilor, pentru că ei sunt primitori și în general acceptă mai ușor studenți români în comparație cu alte țări. Iar câteva luni petrecute acolo cu siguranță că vor însemna mult pentru formarea ta.
Revenind la carte, trebuie să recunosc faptul că am plecat de la început cu ideea că autorul este foarte riguros și s-a documentat mult când a scris-o. De fapt el recunoaște că a fost foarte mult ajutat de o mulțime de colegi turci de la universitate, dar și de mulți alții de pe la toate muzeele din oraș, pentru că așa cum spuneam, turcii sunt prietenoși, primitori și sar imediat să îți dea toate informațiile de care ai nevoie.
Lucrarea lui John Freely, Istanbul, orașul imperial este monumentală. Dar despre un asemenea oraș nici nu s-ar putea scrie altceva decât lucrări deosebite, pentru că Istanbul este cred, dacă nu cel mai mare oraș din Europa, atunci cu siguranță cea mai mare aglomerare urbană. Iar poziția geografică este absolut unică: un oraș pe două continente, într-un loc strategic, geografic, militar și cultural. Acest oraș reprezintă îngemănarea dintre două lumi: Occidentul cu Orientul.
Carte este împărțită în trei părți inegale ca întindere, dar care respectă practic evoluția lui istorică. Prima parte se numește Bizanț (de la grecescul Byzantion) și tratează epoca antică a metropolei înființată cu 700 de ani înainte de Hristos. A fost oraș-stat grecesc, a căzut și sub dominația perșilor, a înflorit și a decăzut de mai multe ori până când a ajuns sub stăpânirea romanilor.
Partea a doua este denumită Constantinopol, adică orașul lui Constantin (cel Mare), împărat roman care a mutat acolo capitala imperiului (330 d. Hr.). Cu această mutare începe practic Imperiul Roman de Răsărit, devenit apoi Imperiul Bizantin, care a durat peste o mie de ani. Râvnit de unii și de alții, a fost și cucerit câteodată, distrus și refăcut mereu și mereu jucând rolul de centru al lumii. Pentru că mereu a fost un centru comercial de prim rang, cel mai important chiar dacă ne gândim la poziția lui geografică.
După 1453, când turcii au cucerit Constantinopolul, începe epoca numită Istanbul. Este a treia parte a cărții și cea mai întinsă desigur. Orașul a fost mereu capitala imperiului Otoman, dar Turcia modernă de după 1923 și-a mutat capitala la Ankara, mai în interiorul țării.
După cele trei părți (istorice) mai există și partea a patra, numită Note despre monumente și muzee urmată de anexe. Lucrarea mai conține schițe, fotografii (alb-negru, dar și câteva color). La anexe găsim chiar și lista tuturor împăraților și sultanilor, pentru că așa cum am mai spus, autorul a fost foarte riguros și dedicat muncii sale.
Ce m-a impresionat la carte? Stilul în care este scrisă în primul rând. Îmi place să citesc cărți istorice, dar trebuie să recunosc că nu pot citi orice carte istorică. Aceasta este scrisă „cursiv”, ca o poveste frumoasă și nu ca o înșiruire fadă de date și evenimente. Este aproape ca un roman, a cărui acțiune o urmărești cu interes și nerăbdare, ca să afli ce se mai întâmplă.
În al doilea rând am apreciat rigoarea. Sunt foarte multe date, prezentate obiectiv și provenite din mai multe surse credibile. John Freely scrie ca un mare profesionist ce este și scrie atât de frumos încât n-ai putea bănui că este o lucrare scrisă de un fizician.
În fine, mi-a mai plăcut utilitatea cărții. Dacă vrei să vizitezi Istanbulul, această carte este obligatorie. Numai așa vei ști ce vizitezi, ca să o faci cu folos maxim.
Eu încă n-am fost, dar cu siguranță voi merge la Istanbul pentru că, fără să-l fi văzut, este unul dintre orașele mele preferate.
Tu ai fost la Istanbul? Poate ne spui și nouă, într-un comentariu cum ți s-a părut.
Lasă un răspuns