Câmpul autor Lynne McTaggart,
subtitlul Căutarea forței secrete a Universului,
Editura Adevăr Divin, Brașov, 2009, traducerea din limba engleză de prof. dr. Mihai Popescu
Deși e o carte apărută de un deceniu și jumătate, trebuie să recunosc faptul că încă nu o citisem această carte extraordinară despre esența Universului și despre minunile vieții. Am făcut-o acum și trebuie să spun că m-a pus serios pe gânduri.
Ca fizician eram desigur la curent cu toate teoriile clasice, dar și cu cele mai noi abordări legate de natură, de tot ceea ce ne înconjoară. Ba mai mult decât atât, eram „pus în priză” și de către unii dintre foștii mei profesori cu privire la acele idei care nu circulă în lumea științifică decât în cercuri restrânse.
De exemplu, chiar cumva legat de misterele din cartea tocmai citită, la unele îndoieli ale mele, un fost profesor mi-a spus că pentru a înțelege mai bine câmpul electromagnetic, undele și vibrațiile, ar trebui să-l citesc pe Maxwell în original. Aici avea dreptate fără nici o îndoială, pentru că unele subtilități ale teoriei relativității le-am perceput altfel după ce l-am citit pe părintele acesteia, pe Einstein adică.
Câmpul este o lectură frumoasă, încântătoare, deși este o carte scrisă cu rigorile științei și ar putea părea ternă pe alocuri. Însă autoarea știe ce face, mai ales că ea nu este om de știință, ci jurnalistă de investigații. Poate că dacă nu era așa, nu i-ar fi „ieșit” atât de bine cartea. Dar cum o jurnalistă poate să scrie o carte despre subtilitățile științei și o poate face atât de bine?
Succesul se datorează faptului că ea nu își prezintă propriile teorii, pentru care orice om de știință ar putea fi considerat partinic, ci ea adună foarte multe date de la foarte mulți oameni de știință și le prezintă cititorului, într-o manieră proprie desigur, dar într-un mod incitant și ușor de înțeles.
Despre Energia Punctului Zero se știe de mai bine de o sută de ani, iar date noi se adună mereu, cu fiecare experiment. Teoria corzilor vibrante (sau a string-urilor), urmată de teoria membranelor vibrante (branes) și a superstringurilor a apărut de asemenea de decenii bune și caută să explice particulele subatomice.
Modelul standard de asemenea vine cu o teorie unitară și bine închegată despre particulele și sub-particulele elementare. Multe date experimentale vin în confirmarea acestor teorii din fizică, dar ceea ce este cu totul fabulos și susținut acum de un număr din ce în ce mai mare de cercetători, este că toate aceste particule, de la atomi și molecule și până la particulele subatomice, pot să „comunice” între ele, adică ele sunt de fapt legate.
Această idee este firul călăuzitor al cărții. Dar lucrurile nu se opresc aici, ci sunt generalizate și la lumea vie desigur, precum și la procesele ce au loc în lumea trăirilor psihice, așa zis normale, dar și așa zis paranormale.
Ideea nu este deloc nouă, pentru că și gânditorii antici au intuit faptul că în Univers toate lucrurile sunt legate între ele și se influențează reciproc. Așadar Lynne McTaggart vine să ne provoace și să ne spună că ceea ce marii mistici au susținut de milenii, are de fapt o bază științifică foarte solidă și reprezintă de fapt un mod de manifestare a lumii „reale” în care trăim.
Chiar manifestările de psihologie socială, de transmitere din generație în generație a unor tipare de gândire și până la evenimente legate de viața plantelor și/sau animalelor, au legătură cu fenomenele din microcosmos, cum la fel de bine au legătură și cu macrocosmosul. Toate câte sunt, sunt interconectate între ele.
Așadar, autoarea pune la un loc o mare cantitate de date și informații culese în mai mulți ani, leagă între ele o mulțime de interviuri și discuții cu mari savanți care au făcut o multitudine de experimente (unele chiar secrete), adună laolaltă fapte și idei și ne oferă Câmpul, o lucrare incitantă, care poate fi văzută și ca un ”roman polițist” despre… lumea științei, după cum remarca un critic în comentariile la carte.
Cartea eu mi-am comandat-o de la Libris.ro și o recomand în special celor pasionați de știință, de dezbateri în lumea ideilor, de lectură.
Lasă un răspuns