4 lucruri bine de știut despre un implant dentar
Îți este frică de stomatolog? Majoritatea cred ca ar raspunde afirmativ. Dar oare cui nu-i este totuși teama de durere pentru că, fără discuție, o vizită la stomatolog înseamnă și ceva durere, mai multă sau mai puțină.
Dar nu despre resorturile psihologice ale fricii de stomatolog vreau să vă vorbesc aici și nici despre intervențiile fără durere, căci am aflat că există și așa ceva. Ceea ce e și normal dacă ar fi să ținem cont de evoluția științei. Despre asta poate o să vă povestesc altă dată.
Astăzi vreau să o luăm cu începutul și să discutăm câte ceva despre ce înseamnă un implant dentar, pentru că acesta reprezintă în sine o mare și revoluționară invenție a stomatologiei. Și haideți să o luăm pe rând…
1. Cât de vechi este un implant dentar?
Am avut curiozitatea să mă documentez despre istoria implantului dentar și am descoperit lucruri absolut uimitoare, pe care vreau să le împărtășesc cu tine. Descoperirile arheologice au confirmat faptul că în China Antică s-au făcut implanturi dentare acum patru mii de ani! Adică cu două mii de ani înainte de Hristos, chinezii utilizau niște „cuie” din bambus pentru a fi implantate în os pentru a înlocui un dinte pierdut. Nici egiptenii nu au rămas mai prejos, pentru că de la ei au rămas mumii care aveau implanturi dentare din metale prețioase și dinți artificiali făcuți din fildeș.
Mult mai recent, în prima parte a secolului XX, implantul dentar a început să fie studiat intens pentru a fi utilizat pe scară largă, pentru că intervenții la scară redusă au fost mereu realizate, cu mai mult sau mai puțin succes. S-a încercat folosirea a tot felul e adezivi pentru „cimentarea” găurii făcută în os.
2. De ce este nevoie de implant dentar?
Dar de ce este nevoie de implant dentar? Pentru ca dinții artificiali să poată fi fixați, ei trebuie să se sprijine de ceva. O variantă, cea veche și încă cea mai utilizată încă, constă în „legarea” dinților artificiali noi de cei deja existenți, sănătoși. Se înțelege că intervenția se face și asupra dinților sănătoși, iar efortul mecanic va fi preluat în totalitate de aceștia, care vor slăbi în timp la rândul lor.
Practic dinții artificiali noi nu au prea mare rezistență mecanică și sunt folosiți, să o spunem drept, doar pentru aspectul estetic. Tot efortul necesar masticației cade pe dinții vechi, iar după ce și aceștia slăbesc sau se cariază, urmează etapa protezei dentare. Și protezele dentare au evoluat mult, sunt rezistente și estetice, dar puțin cam incomode și necesită un anumit „ritual” de îngrijire zilnică.
De aceea soluția cea mai bună din punct de vedere „ingineresc” este implantul dentar, care este și cea mai apropiată natural de modul în care dintele funcționează, independent de dinții din jur. Și totuși ce anume a condus la uriașul salt care s-a produs în această tehnică, salt care a permis ca acum oricine să poată să aibă acces la acest tip de intervenții chirurgicale și stomatologice?
3. Cum s-a dezvoltat tehnica implantului dentar?
Pentru a înțelege ce anume a condus la de dezvoltarea acestei tehnici este necesar să spunem ce anume nu funcționa bine la începuturi. Partea cea mai delicată a problemei este ca osul de bază să „accepte” materialul din care este făcut implantul. Cercetările s-au făcut în multe universități și clinici din întreaga lume.
Așa s-a aflat că titanul, un metal cu proprietăți deosebite, suportă cel mai bine procesul de „integrare osoasă”, adică șurubul din titan se „sudează” natural în os, fiind acceptat în majoritatea cazurilor. Acesta este principiul, pentru că există multe alte variante ale tehnicii de bază, practic fiecare pacient fiind un caz unicat.
După ce șurubul s-a fixat în os se trece la atașarea dintelui sau dinților artificiali, făcuți din diferite materiale, sau la atașarea unor coroane, punți de legătură etc. Complexitatea intervenției, a tratamentului și materialele deosebite care se utilizează ne explică și costurile.
4. Cât costă un implant dentar?
Deci, cât costă un implant dentar? Trebuie să ținem seama de faptul că un implant dentar este mult mai mult decât „a înșuruba” ceva într-un os. Înseamnă un tratament premergător operației în sine și un tratament de recuperare. Plus multe alte intervenții făcute de medici cu diverse specialități, nu numai stomatologi.
În final, câteva sute de euro (500 – 700) nu este ceva exagerat, dar costurile variază de la pacient la pacient, pentru că și situațiile sunt diferite. Dacă vei căuta o clinică stomatologică în Bucuresti de exemplu, vei putea afla mai exact cât te costă un implant dentar întrebând direct la ei pentru că prețurile variază. În orice caz este mult mai complicat decât o extracție măsea de minte, care nici asta nu este o operație simplă așa că și prețul mai mare este justificat.
Tu ai făcut vreodată implant dentar? Îl consideri o invenție bine venită? Ai fost mulțumit? Cam cât te-a costat?
Lasă un răspuns