Descoperă matematica – Educația STEM de Colin Stuart,
cu subtitlul Numere, Calcule, Raționamente, coordonator al seriei Georgette Yacman, ilustrații de Anika Brandow, traducere din limba engleză de Justina Bandol, Editura Litera, București, 2018
Despre educația STEM am mai scris și în alte articole. Termenul nu se referă la celulele stem, cunoscute din biologie, ci este un acronim de la Science, Technology, Engineering and Mathematics (adică Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică).
În Statele Unite ale Americii a apărut pentru prima dată acest concept care acum s-a extins în lumea întreagă. Nu am date dacă la noi există un program serios în această privință, dar mă îndoiesc.
Societatea modernă, plină de noi tehnologii este însă lipsită în acest moment chiar de specialiști în domeniul științelor reale. Există o criză teribilă pe piața forței de muncă de ingineri, de cercetători și în general de personal pregătit în domeniile științelor exacte.
Asta după ce zeci de ani tinerii s-au orientat spre profesii umaniste, tocmai pentru că „au fugit” de matematică. Și acest fapt nu este valabil doar la noi, ci în lumea întreagă. La noi însă criza pare mai acută ca oricând.
Am fost surprins plăcut să găsesc și la noi tradusă o lucrare de matematică din ciclul STEM. De fapt o întreagă serie, dar eu am avut acces doar la cea despre matematică, adică Descoperă matematica. Prin ce se deosebește această lucrare de alte cărți despre matematică? Cei inițiați care ar citi-o ar putea spune că este o lucrare puerilă.
Dar nu este deloc așa. Chiar dacă este o lucrare pentru copii, elevi în primele clase de școală, este foarte utilă și elevilor de gimnaziu, dar și adulților, pentru a înțelege acum ceea ce nu au înțeles în anii de școală. Este o carte plină de lucruri aparent simple, dar prezentate atât de frumos, încât poate fi considerată o carte-poveste.
Se pare că la noi, dar nu numai, matematica a fost prezentată până acum într-un mod care nu o făcea deloc atractivă, ba dimpotrivă. Totul era parcă în mod voit complicat, sau poate că nu. Dacă nu este prezentată într-un mod atractiv, copiii chiar fug de matematică și de data aceasta nu am mai pus ghilimelele.
Și la urma urmei de ce nu ar putea fi prezentată și matematică într-un mod atractiv? De ce nu ar putea fi povestită ca o poveste? Colin Stuart, ajutat de minunatele ilustrații realizate de Anika Brandow ne demonstrează că se poate.
Cartea Descoperă matematica – Educația STEM (pe care eu am luat-o de la Libmag) este o adevărată încântare pentru cei mici, dar și pentru părinții lor. Iar ceea ce se prezintă în ea nu este deloc pueril, ci chiar esențial pentru un învățăcel într-ale matematicii, pentru că sunt prezentate elemente din toate domeniile matematicii.
În plus, totul este prezentat potrivit conceptului STEM, adică nu ni se prezintă doar o matematică abstractă, de undeva din „sferele înalte”, ci o matematică legată de tehnică, de viața de zi cu zi.
Ni se prezintă o matematică „prietenoasă” fără de care nu putem trăi în fond. Sunt descrise și experimente simple din științe, pentru că matematica este legată de tot ceea ce este în jurul nostru.
Eu abia aștept să citesc și celelalte cărți din serie!
Lasă un răspuns