Mesajele tainice ale Tarotului – Eved Batsran (recenzie)
O complexă interpretare spirituală a simbolurilor și arhetipurilor din tarot
Mesajele taince ale tarotului nu este prima carte despre tarot a cărei recenzie o fac și o poți citi aici, pe blog. De ceva timp, dacă mă urmărești, știi deja, am făcut o pasiune pentru Tarot și am făcut tot posibilul ca să aflu cât mai multe despre acesta și mi-am comandat deja, de câteva ori, de la Libris, cărți pe această temă.
Și nu m-a interesat perspectiva folosirii cărților de tarot pentru divinație ci pentru introspecție. Motiv pentru care cărțile pe care le-am studiat până acum fac foarte mult referință la simbolurile pe care acestea le folosesc pentru a aduce la suprafață, din subconștient, acele părți din tine despre care nu știi prea multe.
Fiind o sursă inepuizabilă de imaginație, lamele (Arcanele) din Tarot au funcționat ca o oglindă a psihicului și au reușit să se impună de-a lungul timpului nu doar ca un veritabil instrument de divinație ci și de cunoaștere de sine.
Cartea despre care îți vorbesc azi, Mesajele tainice ale tarotului, combină atât partea, să îi zicem teoretică din Tarot, cât și pe cea practică. La început, autorul ne vorbește despre Tarot la modul general, aflăm puțină istorie a acestuia, cum să alagem un pachet de Tarot, ceva generalități despre culorile din Tarot (referința fiind la cel de Marsilia) și sunt prezentate descrierile celor 22 de Arcane Majore din Tarotul de Marsilia.
Tarotul este bogat în simboluri și arhetipuri și poate fi asemuit cu o adevărată carte în imagini care povestește, prin cele 22 de Arcane Mari drumul parcurs pentru educarea și inițierea filozofică și spirituală a unui tânăr. Referitor la această călătorie, ce mi s-a parut interesant a fost faptul că, definiția clasica, ca să zic așa a tarotului spune că este vorba despre „Călătoria Nebunului”.
Fiecare dintre Arcanele Mari oferă o lecție și o perspectivă unică, conturând drumul Nebunului prin viață, cu provocările, succesele și transformările sale. Această poveste a călătoriei Nebunului este esențială pentru înțelegerea tarotului și a simbolismului său profund.
Doar că, lecturarea acestei cărți mi-a adus o altă perspectivă, cea în care această călătorie nu este a Nebunului ci a Magicianului care în carte este tradus ca ”Măscăriciul”.
”Tarotul ne spune o poveste, cea a unui Măscărici care înaintează prin viață, o viață menită să îl conducă la realizarea de sine”
La finalul acestui capitol introductiv putem afla și părerea autorului referitoare la ce înseamnă de fapt realizarea de sine. Dar asta te voi lăsa pe tine să afli, direct din carte.
În cea de a doua jumătate a cărții este prezentată, în detaliu, celebra etalare de Tarot în cruce. Această parte te poate ajuta să-ți interpretezi singuri răspunsurile prin intermediul acestei etalări, atenție, folosindu-te de Tarotul de Marsilia.
Pe mine m-a interesat mai mult prima parte, cea în care sunt descrise Arcanele Mari pentru că îmi doresc să înțeleg cât mai bine semnificația acestora. Ce mi-a plăcut la această carte a fost faptul că autorul descrie aceste arcane într-un mod clar, concis, aș zice chiar ”organizat”. Nu e multă ”vorbărie” și nu riști să te pierzi prin prea multă filozofie.
la fiecare arcană ai inițial o descriere a acesteia care cuprinde: o descriere referitoare la nume, o descriere referitoare la număr, aspecte referitoare la imagine iar la final, un fel de sinteză/recomandare de tipul ”dacă Arcana X ar fi … o calitate/un defect/o meserie/în legătură cu sănătatea/un personaj al zilelor noastre/un eveniment sau o situație/un loc/un obiect/în legătură cu astrologia.
Și o să iau, la întâmplare 3 exemple. Roata norocului ar putea fi asociată, ne zice autorul cu planeta Jupiter sau chiar Mercur. Jupiter simbolizează capacitatea noastră de a ne optimiza și manifesta întregul potențial, în timp ce Mercur este legat de creativitate și capacitățile noastre mentale, acestea fiind necesare dacă vrei să-ți încerci norocul.
Dacă Diavolul ar fi o calitate, aceasta ar fi un dinamism excepțional, o creativitate densă și pasională, un spirit fin, intuitiv și ingenios, o inteligență practică și eficientă, care își cunoaște interesul, o independență de spirit, tenacitate, putere de îndurare și adaptabilitate psihică.
Dacă Faetonul (Carul) ar fi un defect, acesta ar fi o problema de singuranță și încredere în sine, o modalitate de asumare a unor responsabilități cu detașare și superficialitate.
Partea a doua, cum zicea, este dedicată interpretării etalărilor în cruce fiind ca un fel de dicționar al diferitelor combinații din cele 4 cărți care formează crucea. Este de reținut și faptul că, pentru acest tip de etalare se foloseste doar cartile din Arcanele Mari. Dar, mai multe despre aceste interpretări vei descoperii tu atunci când vei avea cartea și o vei studia.
Lasă un răspuns