5 sfaturi pentru a învăța copilul să aibă grijă de igiena personală
S-a discutat mult, pe timpul pandemiei, despre spălatul pe mâni cu apă și săpun dar și despre igienă în general, ca măsură de prevenție. De fapt oamenii au aflat de mii de ani despre importanța curățeniei personale pentru sănătate și ca măsură de a preveni îmbolnăvirile, dar se pare că mereu cam uită că trebuie să fie tot timpul foarte curați.
Dacă adulții nu sunt foarte conștienți de importanța igienei, ce să mai spunem despre copii, pentru că ei în primul rând îi iau ca modele pe părinții lor? Și dacă ești un adult conștient, responsabil și foarte preocupat de îngrijirea personală, cum să îți înveți copilul să aibă grijă de igiena lui?
Să vedem deci cam ce s-ar putea face ca să-i deprindem pe micuți să adopte în viața lor reguli de igienă personală, pe care respectându-le să fie protejați de o mulțime de boli, nu doar de Covid19, că cine știe în viitor cu ce se vor mai putea confrunta…
1.Prima și cea mai puternică metodă pentru a-i învăța pe copii ceva, nu doar igiena, este exemplul personal al adulților. Copiii, de la cele mai fragede vârste, obișnuiesc să-i copieze pe adulții din preajma lor: pe părinți, pe frații mai mari, pe profesori și (din păcate uneori) pe tovarășii de joacă. Dacă părinții le vor demonstra prin propriul comportament că este bine să fii mereu curat, copiii vor învăța mai ușor aceste norme și vor face la fel.
2.Copiilor trebuie să li se explice mai mereu de ce, la orice lucru pe care trebuie să-l învețe. La fel trebuie făcut și în cazul igienei personale. Poate că noi adulții avem impresia că cei mici nu au capacitatea să înțeleagă prea multe, dar este o impresie falsă. Dimpotrivă, dacă li se explică pe înțelesul lor ce sunt microbii de exemplu și cât de mult rău pot să facă, ei vor accepta imediat faptul că trebuie să utilizezi neapărat și săpun atunci când se spală pe mâini.
3.Unele lucruri au o anumită tendință de a fi „antipatice” sau „enervante” și de aceea încercările de a le evita sunt frecvente, iar printre acestea este pentru unii adulți și copii și spălatul pe dinți, ca să ne referim la subiectul articolului. Cum să-i faci atunci pe copii să-și însușească și norme de igienă dentară?
Este chiar un subiect dificil de rezolvat, dar psihologii ne spun că metodele folosite trebuie să facă apel la joc sau la mesaje pozitive asociate cu activitatea „antipatică”. De exemplu, copilul vrea să se spele pe dinți și pentru că eroul lui din filmulețul de desene animate o face. De aceea multe paste de dinți pentru copii au desene frumoase pe tub sau pe cutia de ambalaj.
4.Asocierea activităților îi ajută pe copii să învețe mai ușor. De aceea învățarea prin joc este atât de eficientă. Și în cazul învățării igienei, activitățile trebuie asociate: ne jucăm cu pisica, apoi mergem să ne spălăm pe mâini; în drum spre zona de servire a mesei, trecem pe la baie, ca să ne spălăm, nu ne așezăm niciodată direct la masă; am venit de afară și prima oară mergem la baie ș.a.m.d. Desigur, aceste activități asociate trebuie făcute la început și mult timp după aceea, sub supravegherea părinților, în rol de „big brother”.
5.Care este momentul de timp potrivit pentru ca un copil să învețe despre igienă? Pedagogii și psihologii sunt foarte fermi în a da răspunsul: cât mai repede posibil. Deci copiii trebuie învățați din primii ani de viață nu doar igiena, ci și multe alte lucruri.
Să nu uităm că tot ce știm acum și noi ca adulți, am învățat cândva și de aceea trebuie să avem grijă să-i învățăm și pe copiii noștri cât mai multe!
Lasă un răspuns