A beautiful mind (O minte sclipitoare) – recenzie film
O minte sclipitoare este traducerea în limba română a filmului pe care vi-l recomand astăzi. Este un film care, din punctul meu de vedere, ar trebui văzut neapărat de toți iubitorii de filme bune. Nu este un film bun pentru cei care suferă de sindromul gândirii accelerate, care-i afectează acum pe tineri și pe adulți deopotrivă. Aceștia preferă filmele de acțiune, cu schimbări de situație clipă de clipă, cu urmăriri de mașini pe marginea prăpăstiilor și cu butoaie care explodează înainte ca focul să ajungă la ele.
O minte sclipitoare este un film de artă, un film „greu” ca valoare cinematografică, un film care a câștigat patru Premii Oscar (în anul 2002) plus multe alte premii valoroase în lumea cinematografiei, iar autoarea biografiei personajului principal (după care s-a făcut scenariul), Sylvia Nasar, a câștigat de asemenea premii prestigioase în domeniul publicisticii, pentru realizările sale.
Dar cine este personajul principal al acestui film atât de valoros pe care vi-l recomand astăzi? Numele lui este John Nash (1928-2015) și a fost un strălucit matematician american cu realizări notabile, excepționale chiar, în domeniile geometriei diferențiale, a teorie jocului și a ecuațiilor diferențiale cu derivate parțiale.
Poate că aceste denumiri comune pentru matematicieni, fizicieni și ingineri sunt niște lucruri care par de domeniul science fiction pentru ceilalți cititori, neavizați, dar trebuie știut că absolut tot ce s-a creat în matematică are aplicații practice în multe domenii ale vieții de zi cu zi.
Teoria jocului bunăoară, domeniu în care John Nash a fost unul dintre pionieri, se aplică astăzi în studiul relațiilor economice și politice internaționale, principiile acestei teorii, dacă sunt sau nu înțelese de „competitori” reprezentând diferența dintre succesul și falimentul unei companii, indiferent de cât de mică sau mare este ea.
Filmul urmărește deci viața lui John Nash, din momentul în care devine student la Princeton, una dintre cele mai prestigioase universități americane și până în momentul în care atinge maxima glorie posibilă pentru orice om de știință din lumea aceasta: câștigarea Premiului Nobel.
Când am văzut pentru prima oară O minte sclipitoare, mi-am pus problema următoare: oare pentru ce i s-a conferit prestigiosul premiu al Academiei Suedeze de Științe lui John Nash? Premii Nobel pentru matematică nu există și nu au existat niciodată. Ce-i drept au mai fost matematicieni care au câștigat Nobelul pentru fizică (teoretică) de exemplu, dar oare lui John Nash în ce domeniu i s-a conferit? Ei bine, el a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru economie, deoarece realizările sale excepționale în teoria jocului se aplică direct în studiul relațiilor economice.
Am citit și am mai aflat că doar două personalități care nu au fost economiști au câștigat totuși Nobelul pentru economie, una dintre ele fiind genialul matematician american. Pe lângă Nobel, John Nash a fost recompensat și cu foarte prestigiosul Premiu Abel, conferit de Academia Regală a Norvegiei, de data aceasta pentru contribuțiile sale în studiul ecuațiilor diferențiale.
Revenind la filmul pe care vi-l recomand în mod deosebit, trebuie să spunem că nu este un film ușor de urmărit, iar evoluția personajul principal nu a fost deloc una încununată doar de succese. El a avut enorm de mult de muncit și a depășit greutăți enorme.
S-a confruntat la un moment dat și cu schizofrenia, boală mintală de care s-a tratat. El fusese contactat de servicii secrete americane pentru a pune la punct un algoritm matematic prin care să fie deconspirați și prinși spionii străini care se infiltraseră în societatea americană. Erau teribilii ani ai războiului rece și munca enormă care cerea eforturi supraomenești de gândire la afectat până a-l aduce la nebunie. În tot acest timp a fost sprijinit de soția sa puternică, o femeie extraordinară care îi fusese studentă.
O vreme au fost divorțați, dar ulterior s-au recăsătorit, pentru ca apoi să moară împreună într-un accident de mașină, tocmai când se întorceau de la Oslo, unde lui John Nash i se conferise Premiul Abel.
Distribuția filmului este una de excepție: Russell Crowe (John Nash), Jennifer Connelly (Alicia Nash), Ed Harris, Cristopher Plummer, Adam Goldberg, Paul Bettany și mulți alții, iar regia este semnată de Ron Howard. Scenariul îi aparține lui Akiva Goldsman, după biografia Sylviei Nasar.
Încă o dată, vă invit să vedeți sau să revedeți un film excepțional!
Lasă un răspuns