Situl (The Dig) – recenzie film Netflix
Am văzut de foarte curând pe platforma de video-streaming Netflix, filmul Situl. Am ales să-l văd după trailer-ul văzut tot acolo, deoarece am considerat că se încadrează în „zona” mea de interes și de gusturi în materie de filme.
L-am văzut și nu am regretat, pentru că am avut ce învăța. Unii îl vor considera însă plictisitor și complet neinteresant. Este cu siguranță un film care nu va fi deci pe placul celor mai mulți dintre doritorii de filme, deoarece nu are acțiune alertă, pumni în față și împușcături pe la spate. Este mai degrabă un film de artă.
Situl urmărește povestea reală a unei mari descoperiri arheologice făcută în Anglia exact în perioada când al doilea război mondial „stătea să înceapă”. Desigur că nu vă voi povesti filmul, ci doar în mare subiectul. O văduvă înstărită angajează un arheolog/săpător, istoric amator și autodidact, să facă săpături pe pământul ei în locul unde ea bănuiește că ar putea fi relicve arheologice.
După toate aparențele, dar și după experiența arheologului, ar putea fi relicve din perioada în care vikingii atacau Anglia, sau chiar mai vechi. În cele din urmă se va dovedi că intuiția lor a funcționat și că cele descoperite sunt mult mai vechi decât se bănuia iniția, concluziile fiind că trebuie rescris ceva din istoria Angliei. Săpăturile au fost deci încununate de succes, de un succes mult mai mare decât cel așteptat inițial.
Filmul este emoționant, prin prisma dramelor pe care fiecare personaj care participă la evenimente le trăiește în plan personal. Filmul este și psihologic prin urmare, nu doar de relatare romanțată a unor fapte reale care s-au petrecut cândva.
Producătorii au reușit cu brio să transmită și starea de tensiune, de teamă și de incertitudine care exista în toată țara în acele zile, când nu se știa dacă va începe sau nu un război cu Germania nazistă. Așa cum știm, din nefericire războiul nu a putut fi evitat și odată cu declanșarea lui au fost sistate și toate săpăturile arheologice.
După ani însă, comorile descoperite vor ajunge să fie expuse la British Museum din Londra, pentru a fi văzute de toată lumea, iar după și mai mulți ani, meritele lui Basil Brown (săpătorul) vor fi și ele recunoscute de posteritate.
În distribuție îi avem pe Carey Mulligan (d-na Pretty, văduva care finanțează săpăturile), Ralph Fiennes (Basil Brown, săpătorul/arheolog), Lily James, Johnny Flynn, Ben Chaplin, Ken Stott.
Vă recomand acest film emoționant! Voi l-ati vazut? Cum vi s-a parut?
Lasă un răspuns