Darkest hour (recenzie film Netflix)
O perioadă limitată de timp a fost disponibil pe platforma de video-streeming Netflix filmul Darkest hour, un film dedicat celui care a fost marele și inegalabilul om politic Winston Churchill, Primul Ministru al Marii Britanii în vremea celui de-al doilea război mondial, adică exact în cea mai grea perioadă posibilă din istoria unei țări.
Cariera de om politic a lui Winston Churchill s-a întins pe mai multe decenii, el fiind ca formațiune liberal și imperialist. A făcut parte din Partidul Liberal și apoi din cel Conservator, partide apropiate ca doctrine și ca orientare, ambele fiind partide de dreapta. A fost membru al Parlamentului Britanic vreme de mai multe decenii, cu o mică întrerupere totuși de câțiva ani.
Poate că puțini știu însă că Churchill a fost și un prolific scriitor, dar și un foarte mare orator. În 1953 a primit de altfel prestigiosul Premiu Nobel pentru Literatură. În această privință există și acum, cum au existat și atunci, destule discuții despre alegerea lui Winston Churchill ca și câștigător al acestui premiu mult râvnit. Cârcotașii spun că i s-a decernat premiul mai mult din considerente politice, dar criticii sunt totuși unanimi în a recunoaște felul încântător în care a scris Churchill tot ce a scris, de la romanul său la biografii și chiar la articolele de ziar.
În filmul despre care vă spun aici nu este vorba despre toată viața politică a lui Churchill, ci doar despre primele zile ale mandatului său ca Prim Ministru. El era cunoscut ca și om politic de aproape patru decenii în momentul în care a fost nominalizat în cea mai importantă funcție în stat, dar totuși puțini credeau că va reuși așa cum a făcut-o el.
Neville Chamberlain, fostul Prim Ministru demisionase din cauza eșecului politicii sale pasive și pacifiste, care permisese Germaniei lui Hitler să încalce pas cu pas prevederile Tratatului de Pace de după Primul Război Mondial. Războiul deja începuse și era foarte clar că Churchill avusese dreptate atunci când avertizase lumea deja de prin 1930 că ascensiunea la putere a lui Hitler nu este de bun augur și că trebuie intervenit ferm pentru ca situația să nu escaladeze.
Când Churchill este numit Prim Ministru, membrii propriului său partid sunt sceptici, dar consideră că era totuși singurul lor om foarte agreat și de opoziție. Iar Regele, deși îndoielnic și el la început, ajunge să-l înțeleagă și să-i acorde tot sprijinul, pentru că Churchill cu o încăpățânare teribilă a afirmat că în fața lui Hitler nu se poate alege altă variantă decât lupta totală, eroică și dârză, până la victoria finală.
Filmul este plin de momente de o tensiune extremă, deși se concentrează pe manevrele politice din palate, nu pe scene de luptă de pe front. Cuvintele pe care Churchill le-a rostit la investitură ar trebui probabil învățate de fiecare om politic sau ar trebui scrise în orice Parlament dintr-o țară democratică: „nu am nimic de oferit decât sânge, trudă, lacrimi și sudoare…” Mare om politic! Cine ar mai avea curajul să spună așa ceva în fața poporului?
Era începutul lui mai 1940. Franța a fost bătută și umilită de germani în doar câteva săptămâni, după ce alte țări fuseseră și ele cucerite rapid: Belgia, Olanda, iar mai devreme Danemarca și Norvegia. Armata expediționară engleză era înghesuită pe plajele de la Dunkerque (Dunkirk) cu pericolul de a fi total anihilată în câteva zile. Iată în ce condiții preia puterea Winston Churchill și cât de dificil a fost să adune toată clasa politică și tot poporul în jurul său!
Un prim mare succes a fost reușita vastei operațiuni de salvare a celor peste trei sute de mii de soldați încercuiți la Dunkerque, operațiune la care au participat pe lângă navele militare și sute de ambarcațiuni civile de mici dimensiuni. A fost o mare victorie a tuturor celor care au înțeles importanța momentului istoric și necesitatea continuării luptei cu mașinăria de război nazistă. Așa se termină și filmul, care surprinde deci doar zilele de început ale unui mandat de Prim Ministru în vreme de război.
Filmul s-ar putea să nu fie pe placul celor ce doresc acțiune, zgomot, efecte pirotehnice și super-eroi musculoși care rup totul în cale. Și nici nu și-a dorit să fie un astfel de film, pentru că Darkest hour este un film de artă, un film istoric, psihologic și care încearcă să transmită privitorilor un puternic mesaj emoțional. Este un film de văzut de către cinefili sau de oricine vrea să înțeleagă istoria. Dar peste toate este un extraordinar film motivațional, care te îndeamnă să nu te dai bătut niciodată!
Lasă un răspuns