Ce se poate face în a patra dimensiune – Matt Parker,
Editura Paralela 45, Pitești 2017,
traducere din limba engleză și note de Radu Timnea
Cine crede că matematica este grea și plictisitoare? Probabil cei mai mulți dintre oameni. Cine s-ar apuca să citească o carte în care este vorba despre matematică. Probabil foarte puțini. Dar cine ar lua în bagajul pentru vacanță o carte de matematică? Un număr insignifiant de oameni cu siguranță.
Dar de ce și-a „câștigat” matematica un astfel de renume? Nu cred că ar fi din cauză că toți profesorii de matematică pe care i-ar fi avut fiecare om în parte ar fi fost zbiri absoluți sau că toate cărțile din care s-a învățat de-a lungul vremurilor au fost atât de plictisitoare sau de „indigeste”.
Ba chiar sunt convins că există foarte mulți profesori minunați care au făcut totul ca să transmită elevilor dragostea pentru matematică. Și că există foarte multe cărți de matematică încântătoare, care sunt foarte bine scrise.
Cred mai degrabă că „aversiunea” față de matematică provine din străfundurile psihicului uman. Majoritatea oamenilor ar face orice altceva decât să gândească singuri. Ori matematica la asta te provoacă, să gândești singur.
Cartea lui Matt Parker, matematician și comedian, este o adevărată provocare și poate fi citită de oricine. Poate fi chiar luată și în bagajul pentru concediu, pentru că te va incita. Dar nu vei putea scăpa de necesitatea ca uneori să mai gândești și singur, ca să-i poți descoperi frumusețea.
Titlul, Ce se poate face în a patra dimensiune, este ales cred din motive comerciale, pentru că nu despre asta e vorba în carte, cu excepția unui capitol. În rest vom găsi de toate, de la numere de tot felul, inclusiv numere prime, care i-au fascinat și continuă să-i fascineze pe matematicieni, până la figuri și forme geometrice care mai de care mai bizare, continuând cu funcții matematice interesante și terminând cu un computer construit din piese de domino, nu pentru că ar fi bun sau rapid, ci pentru că poate ilustra principiul de funcționare al oricărui alt tip de computer.
Stilul în care a fost scrisă cartea este foarte interesant, nostim și serios în același timp, așa cum îi stă bine unei cărți despre matematică în fond. Chiar de la început se poate vedea asta, deoarece primul capitol se numește… 0. Capitolul de ordinul zero…
Urmează apoi: 1. Știți să numărați?, 2. Să desenăm forme, 3. Fii atent și fii drept, 4. Schimbarea formelor, 5. Formele: acum tridimensionale, 6. Împachetează totul, 7. Prim-ul timp, 8. Nodurile… nicio problemă, 9. Doar pentru grafuri, 10. A patra dimensiune, 11. Metoda algoritmului, 12. Cum să construiești un computer, 13. Un talmeș-balmeș de numere, 14. Forme ridicole, 15. Dimensiuni mai mari, 16. Datele bune mor greu, 17. Numere ridicole, 18. Până la infinit și mai departe, n+1 Capitolul următor, Răspunsurile de la finalul cărții.
Citind titlurile capitolelor nu ne putem da seama exacte ce conțin, decât cu excepția unora dintre ele. Dar imediat ce vei începe să citești vei descoperi lucruri foarte interesante în fiecare dintre ele. Capitolele nu trebuie citite într-o ordine strictă, ci poți să te oprești mai mult la cele care te interesează.
Unii ar putea spune că această carte prezintă o matematică cam ciudată și eu le dau dreptate. Tocmai asta a urmărit și autorul, să-l atragă pe cititor pe tărâmul matematicii prezentându-i lucruri uimitoare, pentru ca acesta să descopere frumusețea matematicii într-un mod diferit față de cel în care o descoperă la școală.
Dar cartea lui Matt Parker este utilă tuturor, și tinerilor aflați în dilema alegerii unei cariere, părinților pentru a se documenta, inginerilor care pot găsi soluții la problemele lor tehnice, profesorilor care se pot inspira pentru lecții deosebite, sau oricui dornic să afle lucruri noi.
Eu personal știam de multă vreme că matematica nu este sterilă și plictisitoare, dar prin această carte am descoperit frumuseți și sensuri noi. Și voi veți descoperi multe după ce o veți citi, sunt sigur de asta!
Lasă un răspuns