Nick și Tesla în război cu robo-armata (recenzie)
autori Science Bob” Pflugfelder, Steve Hockensmith, , Editura Nemira Publishing House, București 2017, ilustrații de Scott Garrett, traducere din limba engleză de Alexandra Florescu
Când băiețelul meu s-a apucat să citească această carte, m-am gândit că este una numai bună pentru el, deoarece îi plac jocurile cu lupte, cu bătălii. Așa a și fost, doar că această carte nu este una așa cum mă așteptam eu să fie, văzându-i titlul. Mă gândeam că cei doi frați, Nick și Tesla se vor lupta cu vreo armată de roboți extratereștri și că vor salva omenirea. Era genul de SF care la care m-a dus imediat gândul.
Numai că, într-o seară când fiul meu mi-a pus niște întrebări interesante despre experimente simple care se pot face acasă, mi-a stârnit curiozitatea și am pus și eu „mâna pe carte”. Am aflat că într-adevăr cartea este din genul SF, dar un SF din acela perfect credibil și foarte probabil, un SF pentru copii.
Nick și Tesla sunt doi frați gemeni de 11 ani, care sunt puși în fața unor enigme pe care și le propun să le rezolve. Orașul lor cade pradă unui șir de jafuri, ai căror autori sunt imposibil de depistat. Gemenii nu se lasă și pentru a prinde hoții se „înarmează” ei cu o trupă de roboți, pe care-i construiesc cu migală.
Dar ceea ce face ca această carte să fie una complet originală, unică, ceva ce nu am mai citit până acum, este faptul că te îndeamnă și îți dă instrucțiuni foarte precise ca să îți construiești singur niște „roboți”. Am pus roboți între ghilimele pentru că nu sunt roboți în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă niște jucării interesante, pe care orice copil, sub îndrumarea tăticului său, le poate face acasă. Pentru aceasta va avea nevoie de mai multe lucruri, detaliate în carte, dar chestii la îndemână, nu scumpe.
Astfel, se pot folosi jucării defecte, motorașe de la mașinuțe stricate, rotițe dințate, șuruburi și piulițe, cabluri și ațe și multe altele care se pot afla printr-o casă în care trăiesc tătici și băieței. Unele chestii însă e nevoie să fie cumpărate de la magazine, dar sunt ieftine, așa că dacă tata și băiețelul se hotărăsc să se apuce de experimentat și de construit, o pot face cu costuri minime.
Acum îmi cer scuze față de fetițe, pentru că am pomenit mai mult despre băieți, dar și ele sunt invitate să citească această carte și de ce nu, să încerce să „meșterească”. De fapt, nu cred că v-ați prins, dar Tesla este fetiță, nu băiat. Este vorba deci de doi gemeni, frate și soră.
Chiar am scris nu demult într-un articol că este o mare criză de femei-inginer, nu doar la noi în țară, ci în toată lumea. Poate că și unele fetițe și-ar putea descoperi talente ascunse în domeniul ingineresc, nu doar băieții, citind această carte și încercând și ele să facă experimente.
Așadar, povestea cu cei doi, frate și soră, decurge frumos, ei trecând cu bine printr-o mulțime de peripeții, ajutați de roboții pe care singuri și i-au construit. Să vă pun să ghiciți dacă au reușit sau nu să rezolve enigma hoțului misterios? Să vă mai spun că și hoțul avea robo-armata lui? Nu, nu vă spun, vă las să aflați, că nu e greu de citit o carte așa de specială.
Lasă un răspuns