Gel de duș sau săpun? Cum decizi ce să folosești?
Produsele cosmetice sunt indispensabile atât pentru igiena noastră personală cât și pentru înfrumusețare, pentru obținerea unui aspect cât mai plăcut ochiului privitorului și pentru un moral propriu ridicat. Există o multitudine de produse cosmetice, iar dintre cele de îngrijire personală am ales pentru acest articol să discutăm despre săpun și gel de duș.
Am mai scris despre săpunuri, dar aici vom analiza pe scurt asemănările și deosebirile dintre săpun și gelul de duș. Poate unii dintre cititori vor considera că de fapt gelul de duș nu a fost decât o invenție/inovație (aproape) inutilă, care nu este altceva decât un fel de săpun lichid, ca să fie mai ușor de folosit la spălarea corpului. Trebuie să recunosc faptul că și eu eram, până să studiez mai bine problema, printre adepții acestei idei/păreri.
În realitate, există atât asemănări, dar și deosebiri esențiale între aceste două produse cosmetice pentru igienă personală și nu referim doar la a compara gelul de duș (lichid în majoritatea cazurilor) și săpunul solid (în majoritatea cazurilor), pentru că în acest caz diferențele sunt foarte vizibile.
O primă deosebire esențială, atunci când comparăm geluri de duș pe de o parte și săpunuri lichide pe de altă parte este dată de compoziția chimică. Vorbim prin urmare de amestecuri de substanțe diferite. Săpunurile, solide sau lichide sunt fabricate din uleiuri (grăsimi) saponificate. Gelurile de duș însă au în compoziție detergenți, care au cu totul alte formule chimice, deși fac în mare cam aceleași lucruri ca și săpunurile.
Iată aici o asemănare între cele două produse: amândouă, atât gelurile de duș cât și săpunurile (lichide sau solide) spală, adică îndepărtează murdăria. Cum fac aceasta? Moleculele lor se atașează de particulele mici de murdărie și le fac să se desprindă de pe suprafețe sau de pe firele sau fibrele țesăturilor, pentru a le antrena apoi cu apa.
Săpunurile trebuie să realizeze spălarea rapidă, chiar cu apă rece, adică o spălare mai „brutală” și de aceea pH-ul lor este diferit de al pielii. Prin urmare după spălare, săpunurile lasă pielea mai uscată. Gelurile de duș însă, trebuie să acționeze împreună cu apa caldă, asupra pielii de pe tot corpul. Au indicele pH mult mai apropiat de al pielii și realizează o spălare mai „blândă”.
Pentru igiena intimă, în cazul în care nu se folosește în mod special un gel igienă intimă, gelurile de duș sunt mult mai potrivite, tocmai pentru că sunt mai „blânde” cu pielea și o lasă mai catifelată, după spălare.
Nivelul parfumului este în mod normal mult mai ridicat într-un gel de duș comparativ cu un săpun lichid sau solid. În cazul gelurilor de duș pot fi amestecate cu ușurință mult mai multe substanțe, pe lângă apa și detergentul propriu-zis: uleiuri, substanțe emoliente, substanțe hidratante și desigur parfumuri.
În cazul săpunurilor, a găsi formula potrivită pentru un mix de astfel de substanțe este o chestiune cu adevărat dificilă și astfel se explică de ce foarte puține săpunuri sunt hidratante și emoliente. Firmele care le produc dețin patentul de invenție, iar alții trebuie să (re)inventeze alte rețete, lucru deloc ușor.
În concluzie, ce să folosești? Săpun sau gel de duș? Nu este nici o nenorocire dacă în lipsă de altceva, într-o anumită ocazie, te vei spăla pe tot corpul cu săpun în loc de gel de duș. Dar pentru bucuria pielii tale, e mai bine să ai gel de duș, la fel cum săpunul obișnuit nu trebuie să lipsească din nici o casă, pentru că este de neînlocuit mai ales în această perioadă.
Lasă un răspuns